Wil Huygen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Willibrord Joseph (Wil) Huygen (Amersfoort, 23 juni 1922Bilthoven, 14 januari 2009) was een Nederlandse arts en auteur, vooral bekend door een serie boeken over kabouters waarvoor Rien Poortvliet de illustraties maakte. Het eerste deel, "Leven en werken van de Kabouter" (1976) werd een klassieker: in 2008 verscheen de 60e druk. In De oproep der Kabouters (1981), het tweede boek uit de serie, maakt Huygen naast Poortvliet ook zelf deel uit van het verhaal en verschijnt hij ook in beeld.

In de loop der jaren gingen miljoenen exemplaren over de toonbank en verschenen er meer dan 20 vertalingen. De engelse vertaling "The Gnomes" stond langer dan een jaar nummer 1 op de bestsellerlijst van de New York Times. De boeken dienden in de jaren tachtig tevens als basis voor een tekenfilmserie, die zowel op de Nederlandse als Belgische televisie werd uitgezonden. Volgens een woordvoerster van zijn uitgeverij zal medio juni 2009 de 1e druk van "De wereld van de kabouter", na 21 jaar opslag in een archief, worden uitgebracht.

Andere titels van Huygens hand zijn onder meer Tuin van verlangen, Het boek van Klaas Vaak (1988), En buiten lag het paradijs en Waarnemer gevraagd. Tevens publiceerde hij in de jaren zeventig Scholletje en De geheime nachten van Jochem.