Lewis Miller (uitvinder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lewis Miller
Lewis Miller
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 24 juli 1829
Geboorteplaats Greentown
Datum van overlijden 17 februari 1899
Plaats van overlijden New York City
Wetenschappelijk werk
Bekend van Maaidorser
Schoonvader Thomas Edison
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie

Lewis Miller (Greentown (Ohio), 24 juli 1829New York City, 17 februari 1899) was een Amerikaans zakenman en filantroop die een fortuin verdiende eind negentiende eeuw als uitvinder van de eerste maaidorser. Zijn dochter Mina (1865-1947) huwde Thomas Alva Edison op kerstdag 1886.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Miller werd geboren in een blokhut op de boerderij van zijn vader, John Miller, nabij Greentown. Zijn moeder, Mary Elizabeth York, overleed enkele maanden na Lewis' geboorte. Hij werd daarom grootgebracht in het gezin van zijn oom en tante, George en Elizabeth York, die een boerderij hadden aan de overkant van de straat van zijn vader.

In 1849 ging Miller op pelgrimstocht naar Plainfield (Illinois) met als doel om een bedrijf te beginnen en landbouwmachines uit te vinden. Zijn belangrijkste uitvinding was een verbeterde versie van de maaidorser van Hiram Moore, waarbij het maaiblad voor de drijver aan de zijkant van de paarden was gemonteerd in plaats van er achter. Miller was zeer succesvol op dit gebied. Hij werd geïntroduceerd in de National Inventors Hall of Fame met 92 octrooien met hem als uitvinder of mede-uitvinder.

Een groot gedeelte van zijn verdiende fortuin doneerde hij aan de lokale gemeenschap en aan goede doelen geassocieerd met de Methodist Episcopal Church. Hij was gehuwd met Mary Valinda Alexander. Hij overleed in 1899 aan de gevolgen van een nierziekte in het Post-Graduate Hospital in New York City.