Universiteit van Liberia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Liberia College)
Universiteit van Liberia
University of Liberia
Logo van de Universiteit van Liberia
Afkorting UL
Motto "Lux in tenebris"
"Licht in het duisternis"
Locatie Monrovia, Liberia
Opgericht 1862
Rector Prof. Dr. Julius J. S. Nelson Jr.
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Liberia College in 1893

De Universiteit van Liberia (Engels: University of Liberia) is een (openbare) hoger onderwijsinstelling in Monrovia, Liberia.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit werd in 1862 gesticht onder de naam Liberia College en was lange tijd het meest prestigieuze onderwijsinstituut van het land waar de leden van de Americo-Liberianen. Aanvankelijk werd het college gefinancierd door de in de Amerika gevestigde Trustees of Donations for Education in Liberia en de New York State Colonization Society.[1] In 1878 werd het college een openbare onderwijsinstelling en sindsdien draagt de regering de verantwoordelijkheid van de financiën.[1] In 1951 werd een wet aangenomen die de Liberia College omvormde tot de Universiteit van Liberia.[1] Aanvankelijk kende het college maar een beperkt aantal faculteiten (rechtswetenschappen, godgeleerdheid, letteren), maar later kwamen daar veel meer faculteiten bij (o.m. land- en bosbouw, medicijnen). In 1979, 1984 en 1990 was de universiteit gesloten vanwege onlusten in het land en de Eerste Liberiaanse Burgeroorlog en haar nasleep. Vanwege de burgeroorlog verleende de universiteit tussen 1989 en 1996 geen academische graden.

Onder de bekende alumni van de universiteit bevinden zich tal van presidenten, vicepresidenten, ministers, diplomaten e.d. Een bekend hoofd van het toenmalige Liberia College was Dr. Edward Wilmot Blyden (1832-1912), de bekende onderwijsdeskundige en intellectueel.

Zie de categorie University of Liberia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.