LightScribe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wikipedialogo met LightScribe techniek

LightScribe is een optische schrijftechniek die gebruikmaakt van speciaal gecoate, cd's en dvd's om lasergeëtste labels te maken. Het is een technologie uitgevonden door Hewlett-Packard, maar verschillende hardware producenten hebben al licenties verworven om deze technologie ook te gebruiken. Het is momenteel beschikbaar voor PC cd/dvd-schrijvers en HP set-top dvd-recorders.

Het oppervlak van een LightScribe schijf is bedekt met een reactief laagje dat van kleur verandert wanneer het licht absorbeert van een 780nm infrarood laser. Deze labels blijven jaren goed als je ze in gewoon daglicht zou leggen, maar meestal worden optische media in het donker bewaard zodat de labels zeker meer dan een paar jaar stand houden. LightScribe-oppervlakten zijn in veel kleuren te krijgen.

De lijst met fabrikanten met LightScribe-compatibele stations en LightScribe media is zeer snel aan het groeien. Momenteel bestaat ze uit HP, Samsung, Philips en LG. Naast deze verkopen andere fabrikanten, zoals BenQ en LaCie, LightScribe dvd/cd-stations, vervaardigd door andere fabrikanten waaronder Asus, onder hun naam. Softwarefabrikanten ondersteunen LightScribe ook al een tijdje, zoals Nero, die dit al doet vanaf versie 6.6.0.8.

LightScribe media zijn doorgaans duurder dan gewone media, hoewel de prijs, zoals bij alle nieuwe computertechnologieën, nog steeds aan het dalen is door een stijgend gebruik en concurrerende technologieën.