Lijst van pianisten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vleugelpiano

Dit is een lijst van bekende pianisten.

Een pianist is een persoon die de piano bespeelt. Een professionele pianist kan solo stukken uitvoeren, samenspelen in een muziekensemble of orkest of een of meer zangers of solo instrumentalisten of andere uitvoerende artiesten begeleiden.

Een uitvoerend pianist in de Europese klassieke muziektraditie begint meestal op een jonge leeftijd met spelen. Sommigen zelfs al op vierjarige leeftijd. Vele bekende klassieke componisten waren ook begenadigde uitvoerende pianisten zoals onder meer Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Carl Maria von Weber, Frédéric Chopin, Robert Schumann, Franz Liszt, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Johannes Brahms, Sergej Rachmaninov, Sergej Prokofjev en Dmitri Sjostakovitsj.

De meeste van oorsprong Europese vormen van muziek kunnen op een of andere vorm gebruikmaken van de piano. Daardoor hebben pianisten een zeer wijde keuze van repertoire, variërend van klassiek tot jazz tot popmuziek. De lijst hieronder geeft een overzicht van bekende en/of invloedrijke pianisten van diverse genres. De lijst is in alfabetische volgorde, kan ook gesorteerd worden via de pijltjestoetsen op geboorteland, geboortejaar, sterfjaar of genre en bevat per opgenomen persoon de genres of subgenres waarin ze werkzaam zijn of waren alsmede de levensperiode en het geboorteland.

De lijst is verdeeld in drie delen: