Lily Abegg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lily Abegg
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Geboren 7 december 1901
Geboorteplaats Hamburg
Overleden 13 juli 1974
Overlijdensplaats Samedan
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Beroep journaliste, redactrice
Portaal  Portaalicoon   Media

Lily Abegg (Hamburg, 7 december 1901 - Samedan, 13 juli 1974) was een Zwitserse journaliste en redactrice gespecialiseerd in het Verre Oosten.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Afkomst en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Lily Abegg was een dochter van Johannes Abegg en van Elsa Klara Voigt. Ze groeide op in Yokohama in Japan van 1902 tot 1916, toen ze haar vader, een zijdehandelaar, verloor. Na haar schooltijd aan het vrije gymnasium van Zürich studeerde ze aan de Universiteit van Genève, de Universiteit van Hamburg en de Universiteit van Heidelberg. Ze behaalde een doctoraat in de politieke wetenschappen.

Journaliste[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1934 tot 1940 was Abegg in Tokio aan de slag als correspondente voor het Verre Oosten voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ze volgde de ontwikkelingen van de Tweede Chinees-Japanse Oorlog tot 1939. In 1946 keerde ze terug naar Zwitserland en werd ze redactrice bij de Weltwoche. Van 1950 tot 1954 maakte ze reportages in het Midden-Oosten, Pakistan en India. Vervolgens was ze van 1954 tot 1964 opnieuw aan de slag als correspondente in Tokio voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ze maakte verschillende reizen door het Verre Oosten en Zuidoost-Azië en bleef permanent raadgeefster voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung aangaande deze regio's tot haar definitieve terugkeer naar Zwitserland in 1964. Met bijna veertig jaar ervaring in Azië droeg Abegg als correspondent ter plaatse en als boekauteur bij tot een de bredere kennis over het hedendaagse China en Japan.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kramers, R.P., "Lily Abegg in memoriam" in Asiatische Studien, 28, 1974, 81-84.