Lina Romay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lina Romay
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboortenaam Rosa María Almirall Martínez
Geboren 25 juni 1954
Geboorteplaats Barcelona
Overleden 15 februari 2012
Overlijdensplaats Málaga
Land Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Spanje
Werk
Pseudoniem R.M. Almirall, Betty Carter, Sonia Colbert, Jean Collins, Candice Coster, Candy Coster, Lola Falana, Lennie Hayden, Lulu Laverne, Lulú Laverne, Jane Morgan, Linan Romay
Jaren actief 1973–2012
Beroep Actrice, pornoactrice, scenarioschrijfster, editor
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lina Romay (geboren als Rosa María Almirall Martínez; Barcelona, 25 juni 1954Málaga, 15 februari 2012) was een Spaanse actrice die vaak verscheen in films geregisseerd door haar oude metgezel (en latere echtgenoot) Jesús Franco.

Romay werd in 1954 in Barcelona geboren. Na haar middelbare school studeerde ze kunst, trouwde met acteur / fotograaf Ramon Ardid (ze scheidden later) en begon met acteren in toneelproducties. Ze begon te verschijnen in de films van Jesús Franco vanaf de tijd dat ze elkaar ontmoetten in 1972. Ze verscheen in meer dan honderd speelfilms, de meeste geregisseerd door Franco. De meeste van hun films samen waren in het erotische filmgenre, maar ze speelde ook in veel horror-, komedie- en actie- / avonturenfilms. Tot de bekendere horrorfilms van haar behoren The Bare Breasted Countess (ook bekend als Female Vampire (1975)), Barbed Wire Dolls (1976) en Jack the Ripper (1976).

Ze nam de naam Lina Romay aan van de gelijknamige actrice en jazzartiest uit de jaren 40. Lina Romay en Jesús Franco waren vier decennia een stel, maar zijn pas officieel getrouwd op 25 april 2008. Ze stierf aan kanker op 57-jarige leeftijd op 15 februari 2012 in Málaga, Spanje. Haar partner Franco stierf een jaar later in 2013.

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Lina Romay op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.