Linea 77

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Linea 77
Linea 77 live in Sarno (25 april 2008)
Linea 77 live in Sarno (25 april 2008)
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1993 - heden
Oorsprong Venaria Reale, Italië
Genre(s) Nu Metal
Label(s) Universal Records
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Linea 77 is een Italiaanse nu metal-band, begonnen in 1993 in Venaria Reale, een plaats in het gewest Piëmont in Noord-Italië.

Geschiedenis[bewerken]

Het begin[bewerken]

Begonnen als coverband van Rage Against the Machine, is de naam van de band afgeleid van de bus die de leden namen naar hun gehuurde oefenzaal.

Aanvankelijk, buiten de huidige leden, bestond de band nog uit een derde zanger (Silvano, bekend als Sibba) en een andere gitarist (Marcolino, bekend onder de naam Colino), die de groep echter al in 1996 verlieten. Destijds maakte de huidige gitarist "Chinaski" nog geen deel uit van de groep, deze kwam er enkele jaren later bij.

In 1995 autoproduceerde de groep een demo met de naam Ogni cosa al suo posto, die een klein succes kende onder de liefhebbers van het genre. Twee jaar later, bij het label Dracma Records uit Turijn, produceerde de groep de tweede demo Kung Fu, die Linea 77 ook bekendheid buiten de provincie rond Turijn bracht.

Eerste successen[bewerken]

Wanneer de groep in 1998 met het Milanese label Collapse Records tekent, komt de eerste versie van hun cd Too much happiness makes kids paranoid uit. Waar eerder voornamelijk in het Italiaans werd gezongen, gebeurde dat nu hoofdzakelijk in het Engels.

Bij het uitkomen van het album gaat de groep op tour, en speelt zo'n 100 concerten door heel Italië. Op het Beach Bum Festival in Jesolo wordt de groep opgemerkt door het Engelse label Earache Records, dat gespecialisserd is in metal, waar de groep een contract krijgt.

Zo komt in 2000 Too much happiness… nog een keer uit, onder leiding van Earache. In april van datzelfde jaar gaat de band wederom op tour, samen met Earthtone 9 en Kill II This. Tegelijkertijd wordt hun eerste videoclip uitgezonden op MTV Italia. De single Meat, geregisseerd door Pete Bridgewater, wordt regelmatig gedraaid op MTV en andere muziekkanalen wereldwijd.

Ketchup suicide, Numb[bewerken]

In 2001 komt de cd Ket.ch.up sui.ci.de uit, opgenomen in de Backstage Studios te Ripley onder leiding van Dave Chang. Het album komt op de 10e plek binnen in de "independent" hitlijst van het tijdschrift NME, terwijl het blad Rocksound Italia in november 200 hun cover aan de groep wijdt.

In maart 2001 wijdt MTV Europe een complete uitzendig aan de groep, 'Linea 77 Select'. Voor de promotie van het laatste album worden vervolgens twee videoclips gedraaid, een voor het titelnummer, en een voor de single Moka, het enige Italiaanstalige nummer van de cd. In september van 2002 komt de tour, tijdens dewelke onder meer het Reading Festival werd aangedaan, na bijna twee jaar tot een eind.

Reeds een maand na het einde van de tour neemt de groep het album Numb op, hun derde. In mei 2003 komt het nieuwe album uit met de release van de single Fantasma, die de groep ineens naar de hoogste regionen van de Italiaanse rockscene brengt. De video van Fantasma, geregisseerd door Kal Karman, werd veelvuldig gedraaid op MTV Italia.

"Numb" zag samenwerkingen op muzikaal gebied met de electro-groep Subsonica voor het nummer 66 (diabulus in musica), dat naast "Fantasma" het enige Italiaanse nummer van de cd is. Voorts werd Roy Paci ingeroepen voor het nodige trompetwerk. De andere single die van het album kwam was het Engelstalige nummer Third moon.

Linea 77 ging eens te meer op tour, waarbij onder meer België, Nederland, Duitsland, Engeland en Hongarije werden aangedaan. Het succes van het vijftal werd bevestigd door het liveoptreden voor 40.000 personen tijdens de grootschalige MTV Day in Bologna . Hiervan kwam later een limited edition live cd uit, als bonus bij "Numb". De tour eindigde in 2004 in Rome tijdens de MTV Brand New Day. In november van hetzelfde jaar kregen ze een nominatie als “Best Italian Act” tijdens de MTV Europe Music Awards.

Available for Propaganda[bewerken]

Voorafgegaan door een zomertour kwam in september 2005 het nieuwe album Available for propaganda uit. Dit vierde album werd opgenomen in Los Angeles, in de Paramount Studios. Voor mixen en mastering waren muziektechnici Dave Dominguez, en Dave Collins verantwoordelijk, die hun sporen op de cd duidelijk nalieten. Voor de release van "AFP" werd de videoclip Evoluzione opgenomen, een van de twee Italiaanse nummer op dit album. Buiten concerten in Italië deed de groep nu ook de hoofdsteden van Portugal, Spanje, Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije, Tsjechië, Turkije, Slovenië, Servië en Griekenland aan, in een supporttour voor de Braziliaanse band Soulfly.

Op 23 april 2006 speelt de groep samen met Subsonica voor 11.000 man in Turijn, ter gelegenheid van het spektakel Volumi all'idrogeno door dezelfde Subsonica geproduceerd in samenwerking met de Italiaanse stichting voor het boek, de muziek en de cultuur, en de gemeente Turijn. In mei van datzelfde jaar komt vervolgens de tweede single "Inno all'odio" uit, met een videoclip die voor het overgrote deel bestaat uit beelden die door fans van de band zijn opgenomen. De band had eerder aangekondigd een dergelijke videoclip voor ogen te hebben en nodige haar fans uit om daaraan mee te werken. In september van dat jaar spelen ze vervolgens nog op de MTV day.

Venarial 1995, Horror Vacui & "10"[bewerken]

In januari 2007 komt dan een "nieuw" album uit, Venareal 1995, dat 10 oude Italiaanstalige demo's van de groep bevat, samen met 2 nieuwe Engelse nummers. De release van het album ging samen met een hernieuwde Italiaanse tour.

In het najaar van 2007 bevindt de groep zich nog eens aan de Amerikaanse oostkust voor de opnamen van een nieuw album, "Horror Vacui" dat op 8 februari 2008 uitkomt. Inmiddels wordt de groep dan ook gesponsord, onder andere door gitarenmerk Gibson. Van het album "Horror Vacui" komen aanvankelijk twee singles, te weten "Il mostro" en "Sogni risplendono", een samenwerking met de Italiaanse popzanger Tiziano Ferro. Later komt nog een derde single met videoclip uit: "La Nuova Musica Italiana", een aanklacht tegen de mainstream Italiaanse popmuziek die altijd maar hetzelfde zou zijn. Om het punt kracht bij te zetten, zijn in de video verschillende opkomende Italiaanse 'alternatieve' bands en artiesten te zien, waaronder "My Awesome Mixtape" en zangeres Meg, buiten een aantal bekendere gezichten als Caparezza en Subsonica.

Tijdens een concert te Modena vindt een soort 'terugkeer naar de oorsprong' plaats, wanneer Linea 77 optreden in het voorprogramma van Rage Against the Machine, als coverband waarvan waarvan ze oorspronkelijk begonnen waren. Aan het einde van diezelfde maand spelen ze eens te meer op het Heineken Jammin' Festival in Venetië. In september 2009 gaat de groep in Californië de studio in om te werken aan een nieuw album, dat uiteindelijk in april 2010 onder de naam '10' uitkomt. Opvallend is dat, voor de eerste keer sinds hun originele demo's, een geheel nieuw album met louter Italiaanse nummers uitkomt. Als singles verschijnen 'Vertigine' en 'Aspettando meteoriti'.

Recentere evenementen[bewerken]

In de loop van 2012 vinden er een aantal grote verschuivingen binnen de band plaats. De bassist wisselt zijn instrument in voor een gitaar (2e gitarist), terwijl diens plaats wordt ingenomen door één van de roadies van de groep, zijn stagename is "Maggio". Tijdens het schrijven van het album "La speranza è una trappola" ("Hoop is een val") leiden uiteenlopende muzikale ideeën ertoe dat zanger Emiliano ("Emi") wordt "uitgenodigd" om uit de band te stappen. Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat ex-bassist "Dade" tweede zang gaat doen, terwijl een nieuwe tweede gitarist wordt aangetrokken in de figuur van Paolo Paganelli. Buiten 5 singles, leidt het nieuwe album ook tot een nieuwe tour, die tot in 2013 doorloopt.