Lionel Jospin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2014

Lionel Jospin (Meudon, 12 juli 1937) is een Frans politicus voor de Parti Socialiste. In de regeringen onder president François Mitterrand was hij minister van Onderwijs.

Na tijdens zijn jeugd lid te zijn geweest van een trotskistische partij, sloot hij zich in 1971 aan bij de Parti Socialiste. Tijdens de eerste regeerperiode van president Chirac was Jospin van 1997, na vervroegde verkiezingen van het parlement, tot 2002 premier ministre. Dat betekende voor Chirac en Jospin een situatie van cohabitation. Beiden begaven zich met regelmaat op het grondwettelijk taakgebied van de ander. Toch maakte de regering-Jospin de vijf jaar vol. Belangrijkste wapenfeit was de invoering van de 35-urige werkweek met de bedoeling de werkgelegenheid te stimuleren en zo de werkloosheid te verminderen.

Bij de presidentsverkiezingen van 2002 was premier Jospin de socialistische uitdager van president Chirac. Tot ontsteltenis van veel waarnemers haalde hij slechts 17% van de stemmen, 1% minder dan Jean-Marie Le Pen en 3% minder dan Chirac, en ging hij niet door naar de tweede ronde van de verkiezingen. Teleurgesteld trok hij zich terug uit de actieve politiek.

Voorganger:
Alain Juppé
Premier van Frankrijk
Lionel Jospin
1997-2002
Opvolger:
Jean-Pierre Raffarin