Lips (sloten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Historisch merklogo op een brandkastdeur

Lips is een Nederlands bedrijf dat hang- en sluitwerk produceert. Het bedrijf was lange tijd gevestigd in Dordrecht, tegenwoordig huist de slotenfabriek in Raamsdonksveer. Het hoofdkantoor van Lips Brandkasten bevindt zich te Diemen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in 1871 opgericht door Jacobus Lips als smederij. Hij had een winkel waar de door dit kleine bedrijfje, dat niet meer dan enkele werknemers had, geproduceerde kachels, fornuizen en dergelijke, maar ook kluizen, werden verkocht. Al snel ging hij zich specialiseren in de fabricage van brandkasten en omstreeks 1899 werd de kachelfabricage afgestoten. Het product was een succes mede dankzij de goede marketing. Eind 19e eeuw was er al een zestal vertegenwoordigingen in den lande naast een in Nederlands Indië.

Lips Slotenfabriek Dordrecht, 1920

In het begin van de 20e eeuw begon men met de vervaardiging van sloten, als één der eerste fabrieken in Nederland. De naam werd gewijzigd in: Lips Brandkasten en Slotenfabrieken N.V.. Vrijwel direct hierna werd een fabriek in België opgezet en werd Vago Spa in Italië overgenomen. De opvolgers van Jacobus Lips waren zijn zonen Bernard, Jan, en Han en schoonzoon Vincent Eras. De laatste directeur uit de familie was Ben, zoon van Han Lips.

In 1919 en 1920 verhuisde het bedrijf van de Burgemeester de Raadtsingel naar een nieuwbouw voor zowel de sloten- als de brandkastenfabriek, in de West-Merwedepolder, aan de Merwedestraat te Dordrecht. Lips groeide uit tot een van de belangrijkste sloten- en kluizenfabrikanten van Nederland. In 1971 werd Lips overgenomen door het Britse Chubb. Het bedrijf werd in 2000 gesplitst in een slotenfabriek en een brandkastenfabriek.

Slotenfabriek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 werd de slotenfabriek van LIPS aangekocht door het Zweedse ASSA ABLOY, dat enkele jaren later ook de andere grote Nederlandse slotenfabrikant Nemef overnam. In 2007 verhuisde het bedrijf naar Raamsdonksveer naar een pand waarin ook Vema-Ambouw, een dochter van ASSA ABLOY, gehuisvest is. Begin 2009 zijn LIPS Nederland en VEMA Security samengevoegd onder de naam ASSA ABLOY Nederland B.V. Begin september 2011 zijn ASSA ABLOY Nederland B.V. en Nemef gefuseerd onder de naam ASSA ABLOY Nederland B.V.

Brandkastenfabriek[bewerken | brontekst bewerken]

De brandkastenfabriek (Lips Brandkasten en Chubbsafes) werd in 2000 overgenomen door Gunnebo AB, een Zweeds beveiligingsconcern. De Dordrechtse brandkastenfabriek werd in 2004 gesloten en de activiteiten werden in Doetinchem en in het buitenland ondergebracht. Het hoofdkantoor verhuisde in 2006 naar de Visseringweg te Diemen, waarmee aan de Dordtse activiteiten een einde kwam. De collectie uit het Lips-museum bleef in Dordrecht, waar het is opgenomen in het Stadsarchief Dordrecht/DiEP.

Sinds 2021 is het merk Lips Brandkasten weer actief in Nederland. Nauta, fabrikant van hang- en sluitwerk en kluizen, uit Barneveld heeft de exclusieve verkooprechten voor de Benelux verworven van het Engelse Chubbsafes (Gunnebo).

Externe link en literatuur[bewerken | brontekst bewerken]