Ljoedmila Tsjernych

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ljoedmila Ivanovna Tsjernych
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 13 juni 1935
Geboorteplaats Sjoeja
Overlijdensdatum 28 juli 2017
Overlijdensplaats RuslandBewerken op Wikidata
Nationaliteit Vlag van Rusland Rusland, Vlag van Oekraïne Oekraïne
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Astronomie
Bekend van Ontdekking planetoïden
Alma mater Irkoetsk Pedagogisch Staatsinstituut
Instituten Krim-Observatorium
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

Ljoedmila Ivanovna Tsjernych (Russisch: Людмила Ивановна Черных) (Sjoeja[a] (Oblast Ivanovo), 13 juni 193528 juli 2017) was een Russisch-Oekraïens[b] astronoom, ontdekker van 268 planetoïden.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1959 sloot Tsjernych haar studie af aan het Pedagogisch Instituut van de Staatsuniversiteit in Irkoetsk.[c]

Krim-Observatorium

Tot 1963 werkte zij in een lab voor tijd- en frequentiemetingen aan het Russisch Wetenschappelijk Onderzoeksinstituut voor Fysische Engineering en Radiotechnische Metingen in Irkoetsk, waar ze astrometrische waarnemingen deed voor de ‘Tijddienst’. Van 1964 tot 1969 was zij wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Toegepaste Astronomie aan de Sovjet Academie voor Wetenschappen. Daarnaast werkte zij aan het Krim-Observatorium, waar ze Nikolaj Tsjernych leerde kennen, met wie zij een relatie kreeg. Enkele jaren later huwde het stel.

Tijdens haar loopbaan ontdekte Ljoedmila Tsjernych 268 planetoïden,[1] waaronder (1772) Gagarin, (2807) Karl Marx, (2877) Likhachev, (3147) Samantha, (2127 Tanya) – vernoemd naar de jeugdige Russische dagboekschrijver Tanja Savitsjeva – en de Apollo-planetoïde (2212) Hephaistos. Enkele van deze ontdekkingen deed zij samen met haar echtgenoot en Tamara Smirnova.

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tsjernych ontving het ereburgerschap van haar geboorteplaats Sjoeja.
  • De in 1979 door de Tsjechische astronoom Antonín Mrkos ontdekte planetoïde (2325) Tsjernych is naar het echtpaar Tsjernych vernoemd.[2]