Lockheed C-5 Galaxy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lockheed C-5 Galaxy

De Lockheed C-5 Galaxy is een militair transportvliegtuig van Lockheed. Het is het grootste Amerikaanse transportvliegtuig en een van de grootste ter wereld. De Galaxy maakte zijn eerste proefvlucht op 30 juni 1968. Het eerste toestel werd op 17 december 1969 afgeleverd. Het toestel is momenteel[wanneer?] alleen in dienst bij de US Air Force.

Dit vliegtuig wordt gebruikt door het Amerikaanse leger om grote voorwerpen mee te verplaatsen. Het laadruim is toegankelijk door de neus omhoog te klappen en via een laadklep in de staart.

Het landen met dit vliegtuig schijnt een van de moeilijkste taken te zijn. De banden van dit vliegtuig gaan ongeveer acht landingen mee. Als een Galaxy midden in oorlogsgebied landt komt hij met volle snelheid op de grond. Dit vanwege de kans om beschoten te worden; mocht dat het geval zijn, dan kan het vliegtuig meteen weer de lucht in zonder eerst weer snelheid te hoeven maken.[bron?]

Op een reis vanaf Amerika naar Irak moet het vliegtuig twee keer bijgetankt worden.[bron?]

Op 4 april 1975 stortte een C-5 neer bij Saigon in Vietnam tijdens een militaire reddingsactie van oorlogswezen, zie Vliegramp bij Tân Sơn Nhứt.