Loega (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Loega
Луга
Plaats in Rusland Vlag van Rusland
Wapen
Locatie in Rusland
Loega (Rusland)
Loega
Kerngegevens
Oblast Vlag oblast Leningrad Oblast Leningrad
Coördinaten 58° 44′ NB, 29° 51′ OL
Algemeen
Inwoners
(volkstelling 2002)
40.434
Overig
Netnummer(s) (+7) 81372
OKATO-code 41438
Tijdzone MSK (UTC+3)
Locatie in oblast Leningrad
Loega (stad) (oblast Leningrad)
Loega (stad)
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Loega (Russisch: Луга; Fins: Laukaa) is een stad in de Russische oblast Leningrad. Het ligt aan de oevers van de gelijknamige rivier, op ongeveer 140 kilometer ten zuiden van Sint-Petersburg. Er wonen ongeveer 40.000 mensen. Het is de belangrijkste stad van het gelijknamige rayon.

Loega kent goede weg- en spoorverbindingen. Zo is het een halte op de lijn Sint-Petersburg - Pskov - Warschau. Het heeft echter geen ringweg om de stad heen: al het autoverkeer moet door het centrum, hetgeen de nodige luchtvervuiling oplevert. Dit speelt met name als veel mensen uit Sint-Petersburg van en naar hun datsja gaan.

Loega werd in 1777 gesticht op last van Catharina de Grote en had direct stadstatus. De stad speelde een cruciale rol in de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitse opmars naar Leningrad met een maand werd vertraagd. Er werd de zogenaamde Loega-linie gevormd, een soort buitenste verdedigingsring om Leningrad heen. Uiteindelijk kwamen de Duitsers er wel doorheen, waarna de stad van augustus 1941 tot en met februari 1944 werd bezet. In 1977, bij het tweehonderdjarig bestaan van de stad, werd dit gememoreerd.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Stationsplein van Loega