Loonschaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een loonschaal of barema (België) maakt deel uit van de beloningssystematiek van een werkgever. Werknemers worden ingedeeld in een loonschaal, die deel uitmaakt van een loontabel of loonlijn. Een loonschaal wordt ook wel salarisschaal, salarisklasse of salarisgroep genoemd.

Vaak wordt in een collectieve arbeidsovereenkomst de loontabel vastgelegd die voor de betreffende bedrijfstak geldt. Op bedrijfs- of sectorniveau kan dan (indien gewenst) een hogere loontabel overeengekomen worden.

Salarisgroei binnen een schaal[bewerken]

Er bestaan verschillende soorten loontabellen.

Gebruikelijk is dat binnen een tabel of schaal meerdere periodieken bestaan. Gedurende de loopbaan, binnen dezelfde functie, doorloopt de werknemer deze periodieken. In het algemeen houdt dit in dat het salaris van de werknemer elk jaar met een (min of meer) van tevoren vastgesteld bedrag verhoogd wordt (periodieke verhoging), afhankelijk van zijn functioneren. Wanneer de werknemer slecht functioneert, ontvangt hij geen periodieke verhoging. Functioneert de werknemer voldoende, dan ontvangt hij wel een periodieke verhoging. In sommige bedrijven/bedrijfstakken ontvangt de medewerker bij zeer goed functioneren twee (of meer) periodieke verhogingen.

Een hier op lijkend systeem is een systeem waarbij de werknemer binnen een schaal groeit door middel van procentuele verhogingen; de salarisgroei kan dan - wederom afhankelijk van de beoordeling - variëren van bijvoorbeeld 0% tot 10%.

Koppeling aan functieniveau[bewerken]

In het algemeen is de loonschaal waar een werknemer in geplaatst is, gekoppeld aan het niveau van de functie die de werknemer uitoefent. Wanneer een werknemer promotie maakt, zal hij in een hogere loonschaal geplaatst worden. Hier hoeft niet direct een hoger salaris aan gekoppeld te zijn, maar veelal zal het salarisperspectief van de werknemer wel gunstiger zijn, doordat in de hogere loonschaal extra periodieke verhogingen beschikbaar zijn.

Zie ook[bewerken]