Loop-kwantumzwaartekracht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Loop-kwantumzwaartekracht is een natuurkundige theorie die probeert algemene relativiteitstheorie en kwantummechanica te verenigen tot één theorie.

Zwaartekracht is de enige fundamentele natuurkracht die nog niet in een consistente kwantumveldentheorie is geformuleerd. Loop-kwantumzwaartekracht is een niet-perturbatieve kwantisatie van een achtergrondonafhankelijke ijktheorie van het zwaartekrachtsveld. Dit betekent dat kwantumwetten opgelegd worden aan het zwaartekrachtsveld. Abhay Ashtekar beschreef de Einstein-veldvergelijking in termen van wat nu Ashtekarvariabelen worden genoemd. In deze formulering bleek het mogelijk tot kwantisatie te komen.

De bijval in de natuurkundige gemeenschap is voorlopig beperkt. Er zijn geen voorspellingen van experimenteel toegankelijke data, wat de theorie volgens velen onwetenschappelijk maakt. Binnen de wereld van kwantumgravitatie zijn meer onderzoekers actief in snaartheorie dan in loop-kwantumzwaartekracht. Interessant aan loop-kwantumzwaartekracht is de achtergrondonafhankelijkheid. In tegenstelling tot in snaartheorie wordt niet verondersteld ten opzichte van een vaste (vlakke) metriek te werken, maar kan gewerkt worden op een willekeurige dynamische variëteit. Loop-kwantumzwaartekracht bestudeert voorlopig enkel gravitatie, dus de geometrie van de ruimte-tijd zonder inhoud, daar waar de snaartheorie tracht alle krachten te verenigen. Snaartheorie is heel wat ambitieuzer, en heeft reeds meer resultaten geboekt, maar steunt op extra niet-geverifieerde hypothesen.

Zie ook[bewerken]