Luchtdroger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een luchtdroger (zie ook luchtontvochtiger) is een apparaat dat de lucht droogt, dus zo veel mogelijk watermoleculen uit de lucht haalt. Men kan lucht drogen door deze te comprimeren en vervolgens te koelen, waarbij het water uit de lucht komt. Als deze lucht vervolgens geëxpandeerd wordt, is deze erg droog geworden. Men kan de lucht afkoelen, waarbij de watermoleculen bevriezen en de restlucht dus droger wordt. Men kan echter ook de lucht door een medium voeren dat het vocht uit de lucht op neemt. Dat medium kan bijvoorbeeld silicagel zijn.

Het is zeer belangrijk om de lucht te drogen voor deze wordt opgeslagen in bijvoorbeeld drukvaten. Vocht zal de in het algemeen stalen vaten op den duur aantasten. Dat aantasten is slechts een deel van het probleem; belangrijker is vaak nog dat door deze aantasting kleine roestdeeltjes in het systeem komen.

Voor deze hogedruklucht worden luchtdrogers gebruikt bestaande uit twee houders met silicagel. De hogedruklucht wordt door de ene houder geleid, een klein deel van de nu droge lucht wordt weer door de andere houder geleid om de hier aanwezige verzadigde silicagel te reconditioneren. Na enige tijd wordt van houder gewisseld.

De droogte van lucht wordt uitgedrukt in het dauwpunt. Een droger die lucht droogt tot een dauwpunt van -40 graden, droogt de lucht erg goed. (Deze droogt de lucht dus ALSOF deze zou zijn teruggekoeld tot -40 graden Celsius)

De bouw van deze silicagel-drogers vergt veel ervaring. Bij een onjuist ontwerp wordt de silicagel beurtelings onder druk gebracht en weer geëxpandeerd, waardoor deze kan verpulveren en het hele systeem kan ontregelen.