Luchthaven Harstad/Narvik Evenes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harstad/Narvik
Logo
Luchthaven Harstad/Narvik Evenes
IATA: EVE ICAO: ENEV
Algemene informatie
Opgericht 1972
Type publiek, militair
Eigenaar Avinor
Plaats Evenes
Hoogte 26 m / 84 ft
Coördinaten 68° 29′ NB, 016° 41′ OL
Website Site luchthaven
Locatie in Noorwegen
Luchthaven Harstad/Narvik Evenes (Noorwegen)
Luchthaven Harstad/Narvik Evenes
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
17/35 2808 m / 9213 ft Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Luchthaven Harstad/Narvik Evenes (IATA: EVE, ICAO: ENEV) is een luchthaven bij Evenes in het noorden van Noorwegen. Hij bedient de steden Harstad en Narvik en het omliggende gebied. De luchthaven had 486.000 passagiers in 2006. Er zijn binnenlandse vluchten naar Oslo, Tromsø, Trondheim en Bodø, maar ook een paar chartervluchten naar Duitsland en de Canarische Eilanden. Soms zijn er vrachtvluchten naar Japan. De kleine luchtvaartmaatschappij Kato Airline was op de luchthaven gestationeerd.

De luchthaven opende in 1972. De baan is later verlengd en er werden ook na het einde van de Koude Oorlog investeringen gedaan in de militaire infrastructuur. Harstad/Narvik Evenes wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor burgerluchtvaart.

Er zijn vele discussies geweest over de naam van de luchthaven. Harstad is de grotere en dichterbijgelegen stad en Narvik had tot 2017 zijn eigen luchthaven Narvik Framnes en dit leidde tot ergernis bij veel passagiers. Er zijn twee kleine landingsbanen in Lofoten, maar Evenes ligt dichterbij en heeft door de grotere baan een directe verbinding met Oslo.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]