Luchthaven Husein Sastranegara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Bandar Udara Husein Sastranegara
Bandung-airport.jpg
IATA: BDO ICAO: WICC
Algemene informatie
Opgericht 1925/1928
Type Militair/Publiek
Eigenaar PT Angkasa Pura II
Plaats Bandung
Hoogte 742 meter
Coördinaten 06° 54′ ZB, 107° 35′ OL
Locatie in Indonesië
Luchthaven Husein Sastranegara
Luchthaven Husein Sastranegara
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
11/29 2244 meter Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Martin B-10 bommenwerper van de ML-KNIL op Andir (1937)

Luchthaven Husein Sastranegara (Indonesisch:Bandar Udara Husein Sastranegara) is het vliegveld van de provinciehoofdstad van West-Java, namelijk Bandung in Indonesië. Het vliegveld is voor zowel militair gebruik als voor de burgerluchtvaart. Het ligt aan de westzijde van deze stad.

Op het vliegveld is nog steeds een vliegtuigfabiek gevestigd. Deze stond aanvankelijk onder leiding van Bacharuddin Jusuf Habibie, die later president van Indonesië zou worden. Later voerde zijn familie de directie. Een groot deel van de gebouwen (waaronder de verkeerstoren) stamt nog van voor de Tweede Wereldoorlog. De start- en landingsbaan is door de Japanse bezetter geasfalteerd en is nu 2.244 meter lang.

Vanuit dit vliegveld wordt over heel Java en internationaal gevlogen door Indonesische luchtvaartmaatschappijen.

Geschiedenis[bewerken]

Bij Bandoeng lag een uitgestrekte vlakte nabij de wijk Andir. Deze vlakte werd in 1923 gebruikt voor vliegdemonstraties en ook voor de luchtpost tussen Bandoeng-Batavia. In 1923 is door de militaire autoriteiten besloten het drassige hoofdvliegveld Soekamiskin te verlaten en hier een nieuwe luchtmachtbasis te vestigen.

Het vliegveld is officieel geopend op 1 maart 1925; vanaf 26 oktober vestigde zich hier de Staf van de Luchtvaartafdeling (L.A.) van het KNIL. Sinds 1928 is er medegebruik voor de burgerluchtvaart. Het heeft zoals gebruikelijk voor de Tweede Wereldoorlog een grasbaan gehad. Tot eind jaren negentig heette het 'Andir' naar de nabijgelegen kampong. Daarna is het vernoemd naar een Indonesische luchtvaartcommandant.

Op dit terrein is sinds de stichting de vliegtuigfabriek gevestigd waar vliegtuigen voor het ML-KNIL werden geassembleerd en gerepareerd. Vanuit dit vliegveld steeg de (postuum) hoogst onderscheiden Nederlandse militair (Jacob Pieter van Helsdingen) met zijn Brewster Buffalo op voor zijn laatste vlucht, kort voor de overgave van Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog.

De Amerikaanse luchtvaartpioneer Amelia Earhart landde hier in 1937 tijdens haar poging om de wereld rond te vliegen.

School Opleiding Parachutisten[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog was onder meer de School Opleiding Parachutisten (SOP) gevestigd op de vliegbasis. Het SOP was een school die parachutisten opleidde voor het Korps Speciale Troepen. Vanaf Andir vertrokken luchtlandingstroepen die aan het begin van de Tweede Politionele Actie, eind 1948, het vliegveld van het Republikeinse regeringscentrum Jogjakarta veroverden als inleiding tot de inname van deze stad en de gevangenneming van de Indonesische leiders, waaronder ook Soekarno.

Recente geschiedenis[bewerken]

Op 6 april 2009 stortte een Fokker F-27 van de Indonesische luchtmacht op een hangar van het burgerdeel van het vliegveld neer. Alle 24 militaire inzittenden kwamen op het leven. Een toestel van Batavia Air raakte in de hangar beschadigd.

In 2015 zijn er tussen de 80 en 90 burgervluchten per dag. Vanwege het toegenomen vliegtoerisme naar Bandoeng is er een hal van 17.000 m2 bijgebouwd om te kunnen groeien van jaarlijks 500.000 passagiers naar 3 miljoen.

Op 24 mei 2018 opende zo'n 70 km ten noordoosten van Bandung de nieuwe internationale luchthaven Kertajati, om capaciteitsproblemen op het vliegveld van Bandung en de luchthavens in Jakarta op te lossen.

Afbeeldingen van vliegveld Andir[bewerken]

Lijst van bestemmingen en maatschappijen[bewerken]

Hieronder volgt een lijst met bestemmingen van luchtvaartmaatschappijen in april 2010.