Lucius Julius Ursus Servianus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lucius Julius Ursus Servianus (ca.45-136) was een Romeins politicus en toonbeeld van Romeinse onbuigzaamheid en meedogenloosheid.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was driemaal Romeins consul, in het jaar 90, 102 en 134. Hij was gouverneur van de Romeinse provincie Germania Superior (97-99) en gouverneur van Pannonië (99-101). Servianus liet zich opmerken in de Dacische Oorlogen.

Relatie met keizer Hadrianus[bewerken | brontekst bewerken]

Servianus was streekgenoot van de keizers Trajanus en Hadrianus, Hispania Baetica. In de jaren 90 huwt hij met de oudere zus van Hadrianus, Aelia Domitia Paulina. Hij had gehoopt dat keizer Trajanus hem zou adopteren, maar Trajanus verkoos Hadrianus. Niettemin bleef zijn relatie met Hadrianus goed ondanks het feit dat hij nogal wat kritiek had op zijn zwager. [1]

Op het eind van zijn leven schoof hij zijn kleinzoon en familielid van Hadrianus, Cnaeus Pedanius Fuscus naar voor als mogelijke opvolger voor de kinderloze keizer. Keizer Hadrianus koos echter voor Lucius Aelius Verus Caesar. Hadrianus dwong Servianus en Cnaeus Pedanius Fuscus zelfmoord te plegen.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Anthony Everitt, Hadrianus. De rusteloze keizer, 2010.