Germania Superior

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Germania Superior
Romeinse provincie
Germania Superior in 117 n.Chr.
Jaar inlijving 90 (afgescheiden van Belgica)
Hoofdplaats Mainz (Moguntiacum)
Huidig land Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk
Germania Superior rond 150. (Noorden ontbreekt)
Noordelijk Germania Superior rond 200.

Germania Superior (Opper-Germanië) was een Romeinse provincie die aan de noordgrens (de Rijn) van het Romeinse Rijk lag.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Provincievorming[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied werd in 13-12 v.Chr. veroverd door de Romeinen en ingesteld als militair gewest. Sinds 17 n.Chr. werden Germania Superior en het aangrenzende Germania Inferior aan de provincie Gallia Belgica ondergeschikt en erdoor bestuurd.[1]

Germania Superior werd rond 90 tot zelfstandige provincie verheven onder keizer Domitianus (81-96) met als hoofdstad Moguntiacum, het huidige Mainz. Het adjectief Superior (hogergelegen) komt doordat Germania Superior stroomopwaarts aan de Rijn lag ten opzichte van Germania Inferior.

Agri Decumates en splitsing[bewerken | brontekst bewerken]

Tot in de 2e eeuw werd het grondgebied van de provincie uitgebreid met de zogenaamde Agri decumates ten oosten van de Rijn en ten noorden van de Donau. Tegen de tweede helft van de 3e eeuw gingen deze territoria voor de Romeinen weer verloren door de komst van de Alemannen, en werden de Rijn en Donau weer de grensrivieren. In 297 werd Germania Superior gesplitst in twee nieuwe provincies: Germania Prima (Germania I; hoofdstad Argentorate) en Maxima Sequanorum (Sequania; hoofdstad Vesontio). Keizer Valentinianus I liet in 370 de grensvestingen nog versterken.

Einde[bewerken | brontekst bewerken]

Met de Oversteek van de Rijn (406) kwamen zoveel Germaanse stammen de gebieden binnen dat de Romeinen ze niet tegen konden houden; Sequania werd begin 5e eeuw overgelaten aan de Alemannen (zie Allemannië) en de Romeinen lieten de Bourgondiërs als foederati mede Germania Prima besturen (411-435); hiermee ontstond er een Bourgondisch koninkrijk op Romeins grondgebied. De Romeinse generaal Flavius Aëtius verbrak het bondgenootschap echter en liet de Hunnen de Bourgondiërs grotendeels uitmoorden in 436 en de rest op de vlucht jagen naar Sapaudia waar zij zich mochten hervestigen. Echter namen de Alemannen spoedig ook Germania Prima over en halverwege de 5e eeuw gaf het Romeinse Rijk de hele streek op.

Steden[bewerken | brontekst bewerken]

Beroemde gouverneurs[bewerken | brontekst bewerken]