Luer-Lock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een injectiespuit met een "male"-aansluiting en een injectienaald met een (paarse) "female"-aansluiting

Luer-Lock, of Luer Taper, is een wereldwijd gestandaardiseerd systeem dat lekvrije verbindingen mogelijk maakt tussen twee op elkaar aan te sluiten delen, die "male" (mannelijk) en "female" (vrouwelijk) worden genoemd. Dit systeem wordt vooral toegepast bij medische instrumenten, maar ook in bepaalde laboratoria. Het systeem is vernoemd naar Hermann Wülfing Luer, een ontwikkelaar van medische instrumenten in de 19e eeuw.

Er bestaan twee varianten van het Luer-Lock-systeem:

  • Luer-Lock
  • Luer-Slip

Luer-Lock is de schroefverbinding die ook in de afbeelding te zien is. Luer-Slip is een verbinding zonder schroefdraad, waarbij de "male" gewoon in de "female"-verbinding wordt gedrukt en de delen aan elkaar blijven vastzitten door wrijving.

Beide "Luer-instrumenten" zijn wereldwijd verkrijgbaar, al geeft vooral de geneeskunde de voorkeur aan Luer-Lock, omdat dit een betere bevestiging is. Luer-Slip wil nog wel eens losschieten, wanneer er per ongeluk druk op wordt uitgeoefend.

Breed toepassingsgebied[bewerken]

Dit systeem wordt niet alleen bij injectiespuiten en naalden gebruikt, maar heeft een breder toepassingsgebied; denk bijvoorbeeld aan katheters en infuussystemen.