Infuus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zie artikel Voor het gelijknamige boek, zie Infuus (boek).
Infuus

Met een infuus wordt doorgaans bedoeld de toediening van een oplossing, vaak fysiologisch zout of glucose 5% of een mengsel van die twee, maar ook wel transfusiebloed of een suspensie van alleen bloedcellen of plasma. Dit gebeurt intraveneus (in een bloedvat) of hypodermaal (onder de huid) via een canule (een slangetje). Dit proces noemt men infunderen.

De toediening kan plaatsvinden onder invloed van de zwaartekracht door middel van een druppelmechanisme, of door gebruik te maken van een infuuspomp. Ook veel soorten medicatie kunnen op deze wijze worden toegediend.

De canule zelf – vaak naar het merk genoemd, 'Venflon', 'Braunule' (Nederland) of 'Baxter' (België) – wordt in de wandelgangen ook al infuus genoemd, ook wanneer er niets toegediend wordt.

De canule wordt aseptisch in een ader op een toegankelijke plaats ingebracht, vaak op de handrug of op de onderarm. Hierop wordt dan na fixatie met pleister een toedieningsset aangesloten. Inbrengen of toedienen via andere plaatsen en methoden zijn ook mogelijk, maar hiervoor zijn specifiek geschoolde mensen nodig en voor sommige opties zelfs een operatie (zie bijvoorbeeld Poortkatheter).

Infuuszakjes

Indicaties[bewerken]

Er zijn meerdere indicaties om een infuus te geven. Een voorbeeld is zorgen dat de vochthuishouding op peil blijft bij patiënten die niet mogen eten, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een operatie, of wegens aandoeningen van het maag-darmkanaal. Een andere indicatie is prehydratie en posthydratie voor een onderzoek waarbij contrastvloeistof wordt gebruikt. Dit wordt gedaan om de nieren, wanneer deze al niet optimaal functioneren, te beschermen tegen de schadelijke contrastvloeistof. Bij ernstige uitdroging door extreem vochtverlies, zoals bijvoorbeeld een grote bloeding of ernstige diarree, wordt vocht per infuus toegediend om zo de hoeveelheid circulerend vocht weer snel op peil te krijgen en een shock te voorkomen.

Complicaties[bewerken]

Intraveneus infuus

Het direct in de bloedbaan brengen van stoffen kan zeer sterke en snelle effecten veroorzaken en kan bij fouten ernstige gevolgen hebben. Er kunnen infecties optreden als de geïnfundeerde oplossingen niet steriel zijn. Ook intraveneuze toediening van een middel waarvoor men allergisch is kan binnen enkele minuten fataal zijn. Het toedienen van sommige middelen buiten de bloedbaan kan leiden tot afsterven van het weefsel. Het is dus essentieel zeker te weten dat de canule ín de ader zit. Het besluit een infuus te geven, en wat daar in moet zitten, is daarom voorbehouden aan een arts en de toedieningen worden alleen door geschoolde mensen gedaan.

Setting[bewerken]

Was vroeger het infuus alleen te zien in de ziekenhuisomgeving, tegenwoordig worden steeds meer verpleegtechnische handelingen in de thuiszorg verricht, en is het met medisch specialistische verpleging thuis (MSVT) ook mogelijk een infuusbehandeling thuis te krijgen. Dit is zeker zinnig wanneer men langdurig een infuusbehandeling moet krijgen. Voor MSVT moet de specialist opdracht geven.

Inbrengen en onderhouden[bewerken]

Het inbrengen van een intraveneuze canule is voorbehouden aan geschoolde mensen, en het op de juiste wijze onderhouden van de canule kan complicaties (zoals een aderontsteking) in veel gevallen voorkomen.

Zie ook[bewerken]