Luhai-klasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag
Luhai-klasse
Vlag
DDG-167 Shenzhen
DDG-167 Shenzhen
Geschiedenis
Kiellegging mei 1996
In dienst gesteld 1998
Algemene kenmerken
Waterverplaatsing 6.100 ton
Afmetingen 153 m × 16,5 m
Bemanning 250 koppen
Techniek en uitrusting
Snelheid 29-31 knopen
Bewapening 16 anti-scheepsraketten
24 grond-luchtraketten
2 dual-purpose kanonnen
8 luchtafweerkanonnen
6 torpedobuizen
2 anti-onderzeeboot raketsystemen
2 helikopters
Portaal  Portaalicoon   Marine

De Type 051B Luhu-klasse torpedobootjagers is gebouwd door de Volksrepubliek China. Het bestaat slechts uit een enkel schip, de No. 167 Shenzhen. Toen de Shenzhen in 1998 in dienst werd genomen was het het grootste oppervlakteoorlogsschip ooit door China gebouwd. Het lijkt vooral op een vergrote Luhu-klasse jager, en het eerste schip van de PLAN met een gebogen romp om het schip minder zichtbaar te maken op de radar.

Geschiedenis[bewerken]

De Shenzhen werd neergelegd door de Dalian scheepswerf in Noordoost-China in mei 1996. Dit schip maakte de overstap van dieselaangedreven gasturbines naar conventioneel aangedreven gasturbines. De Luhai-klasse is 2.000 ton groter dan de Luhu-klasse. De officiële bekendmaking van het bestaan van het schip kwam pas in het jaar nadat het in dienst was gesteld.

In het begin speculeerden analisten dat het schip uitgerust zou worden met een VLS-systeem in het voorste deel voor luchtafweerraketten. Maar toen het schip eenmaal onthuld was bleek dat de luchtafweer verouderd was. Ze was nog steeds bewapend met de 8-cels HQ-7 SAM-lanceerder. Deze SAM's waren niet geschikt tegen raketten die laag over het water vlogen. De PLAN was niet tevreden met het ontwerp en er werden geen verdere schepen in deze klasse gebouwd.