Torpedobuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Torpedo lanceersysteem (draaibaar)
Torpedobuizen op de Franse onderzeeboot RF Redoutable
Schematische weergave van een torpedobuis op een onderzeeboot

Een torpedobuis is een installatie voor het afvuren van torpedo’s.

Er zijn twee typen torpedobuizen, voor het afvuren van torpedo’s vanaf onderzeeboten en vanaf schepen. Op schepen wordt ook de term torpedo lanceersysteem gebruikt.

Op schepen zijn torpedobuizen opgesteld op een draaiplateau of in een vaste opstelling. De keuze is afhankelijk van de omvang van het schip, een draaiplateau heeft meer ruimte nodig, en kleine schepen kunnen gemakkelijker hun koers verleggen om de torpedo in de richting van het doel af te vuren. De installatie bestaat verder uit een cilindrische buis en een mechaniek om de torpedo af te vuren.

Voor onderzeeboten zijn de torpedobuizen ingewikkelder vanwege het afvuren onder water. In de cilinder ligt de torpedo droog tot het moment van afvuren. Zeewater wordt de buis ingelaten en bij gelijke binnen- en buitendruk wordt de buitendeur geopend. Na het afvuren van de torpedo gaat de buitendeur dicht en stroomt het zeewater uit de buis alvorens de binnendeur kan worden geopend voor het laden van een nieuwe torpedo.

Voor het uitstoten van de torpedo wordt meestal op oppervlakteschepen perslucht gebruikt of kleine explosieve lading. Voor onderzeeboten zijn deze technieken niet haalbaar, want het geluid geeft de positie van het onderzeeër weg. Staat de torpedobuis vol met water dan verlaat de torpedo het vaartuig op de eigen motor of het wordt hydraulisch de buis uitgeperst en gaat vervolgens verder op de eigen motor.

Zie de categorie Torpedo launchers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.