Perslucht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Tekst toegevoegd van elders voldoet nog niet aan de Wikipedia-conventies (o.a. vetgedrukte gedeeltes).

Perslucht wordt in ziekenhuizen gebruikt in combinatie met borrelflessen om aerosolen toe te dienen.
Pneumatisch circuit.

Perslucht is samengeperste lucht en wordt onder andere gebruikt om motoren, machines en gereedschappen mee aan te drijven, onderdelen mee schoon te blazen, banden mee op te pompen, of als ademlucht voor de brandweer en in de duiksport door duikers. Ook is het mogelijk om met persluchtventielen eenvoudige logische schakelingen te maken.

Perslucht wordt verkregen met een compressor. Afhankelijk van het type compressors kunnen er onder meer ook oliedeeltjes in de perslucht komen. Voor normale toepassingen worden deze oliedeeltjes er op een simpele manier uitgevangen.

Indien de lucht voor beademing of voor medische doeleinden wordt gebruikt, dient de compressor volkomen olievrij te zijn en wordt de lucht extra gezuiverd.

Perslucht is duur omdat de energiekost voor het aanmaken van perslucht hoog is. Het energieverbruik van de compressor is verantwoordelijk voor ongeveer 70 % van de totale kosten van perslucht. Het investeringsbedrag en de onderhoudskosten zorgen samen voor de rest van de kosten.

Energiekosten van 1 m³ perslucht berekenen[bewerken | brontekst bewerken]

De productie van 1 m³ perslucht bij atmosferische druk, kost aan elektriciteit: Vermogen van de compressor (in kW) × tijd (in uren) om 1m³ te produceren × prijs van elektriciteit (in euro/kWh)

Indien de elektriciteit 0,20 euro per kWh kost, komt dit neer op ongeveer 0,025 euro per m³ perslucht (atmosferische druk).

Persluchtdebieten worden uitgedrukt bij atmosferische druk. Druk wordt meestal uitgedrukt in overdruk. Dit betekent dat de manometer bijvoorbeeld 9 bar aangeeft als de druk in het persluchtvat 10 keer hoger is dan de atmosferische druk, dit is 1 bar atmosferische druk + 9 bar overdruk. Een compressor die 1 m³ perslucht per minuut produceert, doet er dus 10 minuten over om een persluchtvat van 1 m³ volledig te vullen met een druk van 11 bar. Anders gezegd, 1m³ perslucht op 11 bar is 10 keer duurder dan 1 m³ perslucht bij atmosferische druk.

Lees meer over het jaarlijks energieverbruik van een compressor onder compressoren.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel, of een eerdere versie ervan, is onder de CC BY-SA-licentie 3.0 gedeeltelijk overgenomen vanaf

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]