mLAN

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het op FireWire gebaseerde protocol mLAN, afkorting van music Local Area Network, dient voor breedbandoverdracht van data en controle over meerdere audiosignalen en MIDI-poorten over een netwerk.

Het protocol werd geïntroduceerd eind 1999 door Yamaha als een lokaal netwerk voor muziekinstrumenten waarbij FireWire werd gebruikt als transportlaag. MLAN was ontworpen voor meerdere MIDI-kanalen samen met meerkanaals digitale audio, bestandsoverdracht, en SMTP tijdcode.[1]

Slim verbindingsbeheer maakt het mogelijk om een muzieknetwerk aan te leggen zonder kabels in en uit te hoeven pluggen. Om mLAN-apparatuur met een computer te verbinden is een OHCI FireWire-kaart nodig. MLAN gebruikt hierbij de gehele bandbreedte van de bus waardoor andere apparaten zoals harde schijven, cd-stations of geluidsapparaten niet op dezelfde bus gebruikt kunnen worden.

De transportlaag van mLAN is gestandaardiseerd als IEC 61883.[2]

In 2004 hadden meer dan 140 bedrijven een licentie, er zijn echter maar weinig producten daadwerkelijk verschenen. MLAN werd gebruikt in een aantal producten van Yamaha, zoals mixers en de Motif-synthesizer, maar vanaf 2007 kwamen er geen nieuwe mLAN producten meer op de markt. Het wordt nu aangeboden onder een royalty-vrije licentie aan elk bedrijf dat geïnteresseerd is in het gebruik van de technologie.