MOOOV Filmfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf MOOOV)
MOOOV Filmfestival
MOOOV Filmfestival
Algemene informatie
Datum april-mei
Locatie Vlag van België Turnhout, Brugge en andere steden en gemeenten in Vlaanderen
Duur 2 weken
Genre(s) niet-westerse film
Organisator MOOOV
Geschiedenis festival
Eerste editie 2013
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Film

Het MOOOV Filmfestival is een filmfestival georganiseerd door MOOOV en vindt plaats op zes locaties in Vlaanderen, met Turnhout en Brugge als de twee grote kernen en Lier, Sint-Niklaas, Beringen en Zuid-West-Vlaanderen als overige festivalhubs. Het festival bestaat sinds 2013 en is een fusie tussen Open Doek in Turnhout en Cinema Novo in Brugge. Het wordt jaarlijks in april georganiseerd en richt zich op onafhankelijke filmproducties, documentaires en speelfilms uit niet-Westerse landen. In de programmatie zijn solidariteit, duurzaamheid en mensenrechten belangrijke terugkerende thema's. Daarnaast worden cinematografische kwaliteit en een kritische blik op de wereld hoog in het vaandel gedragen. MOOOV speelt een curerende rol en brengt tijdens het festival heel wat titels in de zalen die in het normale circuit anders geen plekje zouden krijgen in de Vlaamse cinema's.

Het MOOOV filmfestival is een plek van ontmoeting. Naast filmvoorstellingen organiseren MOOOV en partners tal van workshops, talks, DJ-sets, kinderactiviteiten, ontbijtmomenten en festivalcafés.

Uit duurzaamheidsoverweging besliste de organisatie om vanaf 2022 niet langer internationale gasten uit te nodigen op het festival maar volop in te zetten op online nagesprekken en Q&A's met makers uit alle hoeken van de wereld.[1]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het MOOOV Filmfestival wordt georganiseerd door de vzw MOOOV en een team vaste en tijdelijke medewerkers en vrijwilligers. Financieel wordt het festival in belangrijke mate gesteund door Vlaanderen en het Vlaams Audiovisueel Fonds. Ook de deelnemende gemeenten dragen hun steentje bij.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Op het festival worden verschillende prijzen uitgereikt, respectievelijk door een festivaljury bestaande uit acteurs, regisseurs, auteurs en journalisten, en de bezoekers van het filmfestival.

Canvas Award[bewerken | brontekst bewerken]

Uit de competitiefilms kiest de internationale festivaljury een winnaar voor de Canvas Award. De winnende film zal na het festival nog te zien zijn op Canvas en in de bioscoop.

Youth Award[bewerken | brontekst bewerken]

De jongerenjury's uit Brugge en Turnhout bekijken de competitiefilms en reiken samen de Youth Award uit.

Behind The Scenes Award[bewerken | brontekst bewerken]

In de gevangenis van Merksplas kijken gedetineerden ook alle competitiefilms en kiezen na afloop de Behind The Scenes Award.

MO* Award[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar bundelt MOOOV alle wereldfilms die in Vlaanderen in de bioscoop verschijnen. Deze films dingen mee naar de MO*Award, de distributieprijs voor de beste wereldfilm. De winnende titel wordt gekozen door de filmjournalisten in Vlaanderen. De Vlaamse distributeur die de film in de zalen bracht, krijgt een geldprijs en wordt hiermee gestimuleerd om niet-westerse titels te blijven aankopen.

Audience Award[bewerken | brontekst bewerken]

Alle films tijdens het MOOOV Filmfestival komen in aanmerking voor de Audience Award. Het publiek op alle festivallocaties kan stemmen op de mooiste film. Daarmee wordt de winnaar volgens het festival dé graadmeter van het Vlaamse publiek voor een film met zicht op de wereld.