Maam Cross

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maam Cross
An Teach Dóite
Plaats in Ierland Vlag van Ierland
Maam Cross (Ierland)
Maam Cross
Situering
Provincie Connacht
Graafschap County Galway
Coördinaten 53° 27' NB, 9° 32' WL
Algemeen
Hoogte 150 m
Ierse grid L981455
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Ierland

Maam Cross (Iers: An Teach Dóite) is een nederzetting in de Gaeltacht in Connemara, in het Ierse graafschap Galway.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De Ierse naam An Teach Dóite betekent het verbrande huis. Deze naam verwijst naar het afbranden van de enige plaatselijke bar, waardoor de inwoners van (legale) alcohol verstoken bleven. De catastrofe was zo overweldigend dat de plek sindsdien naar de ramp is genoemd.

De Engelse naam Maam Cross verwijst naar het kruispunt van wegen waaraan de nederzetting gelegen is.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Maam Cross is een nederzetting gelegen aan een kruispunt, in de schaduw van de Mount Leckavrea, omringd door bergen en meren, waar het gonst van karaktervol plaatselijk leven. Hét baken aan het kruispunt "te midden van nergens" en de uitvalbasis voor activiteiten in dit ruige deel van Connemara's bog is Peacockes Complex kortweg Peacockes. Met zijn bar, restaurant en hotel, er zijn ook een ambachtswinkeltje en een museum, biedt het onderdak en verfrissing te midden van plaatselijke bedrijvigheid en gebruiken die de eeuwen hebben doorstaan, van schapenboeren die er overeenkomsten afsluiten aan de toog, tot schapen- en ponymarkten voor de deur het jaar rond.

Veemarkt[bewerken | brontekst bewerken]

Maam Cross, "where the four quarters of Connemara meet", is vanouds, al eeuwenlang, een markt- en handelsplek, met onder meer maandelijkse veebeurzen.

Na enige onzekerheid in januari 2008 omtrent het voortbestaan van de wekelijkse veemarkt[1] en enkele maanden onderbreking, ging op 24 mei 2008 de markt weer open en wordt er tegenwoordig weer wekelijks op zaterdag runder- en schapenmarkt gehouden in Maam Cross Mart, aangevuld met bijzondere markten.[2]

Jaarmarkt[bewerken | brontekst bewerken]

Telkenjare in oktober wordt in Maam Cross de vermaarde jaarmarkt gehouden. Naast de gebruikelijke marktkramen en kraampjes, zijn er dan ook tentoonstellingen van, wedstrijden voor en handel in allerhande levend vee, van kleine neerhofdieren zoals eenden, kippen en konijnen tot ezels, runderen, pony's - de befaamde Connemara Pony's - en paarden. Een kleurrijk spektakel en groot feest met grote toeloop van boeren, veehandelaars en overige belangstellenden tot gevolg.

Liefhebbers van de Connemara Pony[3] stromen dan zelfs vanuit de hele wereld toe.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Weg[bewerken | brontekst bewerken]

Maam Cross ligt op het kruispunt van de N59 (Galway - Oughterard - Clifden) met de R336 (Maam - Rosmuc), op ongeveer 42 km van Galway en zowat 7 km bezuiden Maam.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Spoor[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 1896 werd in Maam Cross een spoorwegstation geopend van de Midland Great Western Railway Company of Ireland (MGWR).[4] Het werd voorgoed gesloten en de spoorverbinding afgeschaft op 29 april 1935.[5]

Vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

Vandaag ligt de dichtstbijzijnde spoorwegtoegang ruim 40 km van Maam Cross vandaan, in Galway, bediend door Iarnród Éireann (Irish Rail).[6]

Bus[bewerken | brontekst bewerken]

Bus Éireann[bewerken | brontekst bewerken]

Maam Cross wordt met halte aan Peacocke's regelmatig bediend door Bus Éireann[7] met de buslijnen:

Citylink[bewerken | brontekst bewerken]

Citylink[10] bedient Maam Cross met de buslijn:

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]