Naar inhoud springen

Maas-Rijn-IJsselvee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Magere Hein (overleg | bijdragen) op 22 mrt 2019 om 10:44. (Afkosnoei, hele zinnen en verdere taalpoets)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
MRIJ-fokstier

Maas-Rijn-IJssel (MRIJ) is de benaming van een rundveeras.

Het Maas-Rijn-IJsselvee werd ontwikkeld in het gebied tussen de Maas, Rijn en IJssel. Hierom heeft het ras deze naam gekregen. Via selectieve fokkerij werd dit ras vanaf de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkeld uit Münster koetjes.

Het is een dubbeldoel koe die zowel geschikt was voor vlees- als melkproductie. Er zijn 35.000 MRIJ koeien in Nederland.

Het ras is sinds 1874 geregistreerd in het Nederlands Rundvee Syndicaat en als ras erkend sinds 1905.

Sinds 1970 is het aantal koeien afgenomen, door toenemende Holstein-Friesian-invloed en wetgeving vanuit de politiek (invoeren melkquotum), waardoor het accent in de Nederlandse melkveehouderij kwam te liggen op melkproductie. Hoewel de melkproductie in liters lager is dan van een Holsteinkoe is het eiwitgehalte hoger. Eiwit is de meest waardevolle component van melk.

De afgelopen jaren is dit ras bezig met een beperkte terugkomst. Het ras heeft goede eigenschappen qua duurzaamheid, vruchtbaarheid, benen en levensduur.