Maasbrug bij Wessem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug Wessem
Maasbrug in aanbouw (september 1964), eerste Nederlandse kokerbrug aangelegd volgens het moderne uitbouwprincipe
Algemene gegevens
Locatie Wessem, Maasbracht
Coördinaten 51° 10′ NB, 5° 53′ OL
Overspant Maas, Julianakanaal
Lengte totaal 510 m
Hoogte 10,3 m
Doorvaarthoogte 9,2 m
Langste overspanning 2 x 100 m
Beheerder Rijkswaterstaat
Bouw
Bouwperiode 1962-1966
Opening 22-01-1966
Gebruik
Weg A2, Parallelweg
Verkeersintensiteit 74800 voertuigen per etmaal (2018)
Architectuur
Type Kokerbrug
Materiaal Beton
Maasbrug bij Wessem (Limburg)
Maasbrug bij Wessem
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Maasbrug in Wessem vormt een belangrijke Noord-Zuidverbinding in Zuid-Nederland. De brug maakt deel uit van de autosnelweg A2 en ligt tussen Wessem en Maasbracht. Ook is er aan de westzijde van de brug een parallelweg voor langzaam verkeer.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Met de bouw van de brug werd begonnen in 1962. De Maasbrug bij Wessem is op 22 januari 1966 opengesteld voor het verkeer, daarvóór moest men gebruikmaken van het veerpont tussen Wessem en Maasbracht. Vanwege het toenemende verkeer werd die situatie problematisch, maar na de opening van de Maasbrug in 1966 verbeterde dit. In 2007 en 2011 kreeg de brug een grote opknapbeurt.

De brug heeft een totale lengte van 510 meter en overspant zowel de Maas als de monding van het parallel daaraan gelegen Julianakanaal. Het is een van de laatste bruggen die geen vluchtstroken heeft, later zijn de meeste bruggen toekomstvaster gebouwd. Het was de eerste rivierbrug in Nederland die als betonnen kokerbrug is aangelegd. Tevens was het de eerste autosnelwegbrug in Nederland die het principe van vrije uitbouw gebruikte. Anders dan bij de vijf weken eerder geopende Zeelandbrug, de eerste grote kokerbrug in Nederland, werd hier geen kraanconstructie over de gehele overspanning gebouwd, maar werd de brug volgens het moderne uitbouwprincipe aangelegd.

Belangrijke verbinding[bewerken | brontekst bewerken]

De A2/E25 en daarmee de Maasbrug is de belangrijkste weg richting Zuid-Limburg. Ook is het een belangrijke vakantieroute vanuit Nederland naar Zuid-Europa. In de directe nabijheid is de binnenhaven van Maasbracht een belangrijke bestemming voor industrieel verkeer.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Volgende brug stroomafwaarts:
Louis Raemaekersbrug (N280)
Bruggen over de Maas in Nederland en België Volgende brug stroomopwaarts:
Pater Sangersbrug