Maassluis (schip, 1982)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Maassluis (schip))
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlandse vlag
Maassluis
Geschiedenis
Werf Van der Giessen-de Noord
Tewaterlating 1982
Gedoopt Mevr. Wijkstra-Vellinga
Status In de nacht van 14 op 15 februari 1989 vergaan bij Skikda
Thuishaven Rotterdam
Eigenaren
Eigenaar Nedlloyd Bulk B.V.
Algemene kenmerken
Lengte 172,23 meter oa
Breedte 32,29 meter
Tonnenmaat 24.794 brt
Draagvermogen 37.250 dwt
Vaart 15 knopen
IMO-nummer 8010518
Roepletters PFRR
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Maassluis was een chemicaliëntanker van rederij Nedlloyd die op 15 februari 1989 in een zware storm (windkracht tien) is vergaan voor de rede van de Algerijnse havenstad Skikda aan de Middellandse Zee waarbij 27 opvarenden omkwamen en slechts 2 het overleefden. Eerste stuurman Peter Korsen werd voor zijn optreden postuum bevorderd tot kapitein.

Het is tot nu toe de ergste maritieme ramp voor de Nederlandse vloot sinds de Tweede Wereldoorlog.

Ramp[bewerken]

De Maassluis zou de volgende ochtend de haven van Skikda binnenlopen om lading aan boord te nemen. Om die reden had de kapitein het schip vlak voor de havenhoofden ten anker gelegd. Ook omdat de volgende dag lading aan boord genomen zou worden waren de ballasttanks praktisch leeg.

In de loop van de avond steekt er echter een zware en aanlandige storm op, waardoor het schip vlak voor de havenhoofden aan lagerwal ligt. Rond 23:00 uur besluit de kapitein, met hulp van de eerste stuurman, om met de motoren op volle kracht, de ankerplaats te verlaten en de veiligheid van de open zee op te zoeken. Twee Indonesische matrozen worden naar het voordek gestuurd om het anker te lichten maar worden door de hoge golven en harde wind overboord geslagen. Het lukt hun echter om met slechts kleine verwondingen de kust te bereiken; ze zijn de enige twee overlevenden van de ramp. Van de overige 29 opvarenden overleeft niemand het, en van slechts vier personen worden stoffelijke resten teruggevonden.

Bij een windkracht van 10 op de schaal van Beaufort en een golfhoogte van 9 tot 12 meter slaat de Maassluis rond 23:30 uur op de havenhoofden en het schip breekt volledig op.

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]