Van der Giessen-de Noord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De moderne werf van Van der Giessen-de Noord

Van der Giessen-de Noord was een Nederlandse scheepswerf die ontstond in 1962. In dat jaar fuseerden de scheepswerven Van der Giessen te Krimpen aan den IJssel en De Noord uit Alblasserdam. De onderneming had een tijd lang de grootste overdekte scheepshelling van Europa.[1] In 1982 werd naar een ontwerp van W G Quist en Bureau Aronsohn een overdekte scheepsbouwhal gerealiseerd met een hoogte van 55 meter, breedte van 100 meter en een lengte van 235 meter.

Werven van Van der Giessen-de Noord waren er in Krimpen aan den IJssel (civiele schepen) en in Alblasserdam, waar bij van der Giessen-de Noord Marinebouw (GNM) de polyester mijnenjagers van de Alkmaar-klasse zijn gebouwd. Ook heeft GNM aan de Koninklijke Marine landingsboten geleverd. Voor Indonesië werden tevens een aantal voor werk in de tropen aangepaste mijnenjagers gebouwd. Daarnaast werd op de locatie Alblasserdam scheepsreparatie gedaan in het segment kleine handelsvaart (KHV). De afdeling pijpfitterij is ten behoeve van de scheepsnieuwbouw jaren gevestigd geweest in Alblasserdam, totdat de gehele werkmaatschappij naar Krimpen aan den IJssel verplaatst is. Van der Giessen-de Noord werd in 1997 overgenomen door IHC Caland en is in 2003 geliquideerd. De jaren voor de sluiting was de productie sterk afgenomen door de grote concurrentie uit het buitenland, vooral Azië.

Bij de werven van Van der Giessen-de Noord zijn allerlei schepen gebouwd, zoals binnenvaartschepen, vrachtschepen, motortankers, veerboten en roll-on roll-off schepen. De werf stond bekend als bouwer van innovatieve scheepsontwerpen; hiervan zijn er dan ook vele gebouwd.

De locatie Alblasserdam werd, nadat eerst het scheepsbouw- en offshore constructiebedrijf NMC zich op het terrein gevestigd had, na enkele jaren overgenomen door Oceanco, een bedrijf dat luxe jachten bouwt.

In 2006 besloot IHC Offshore & Marine, onderdeel van IHC Merwede, de werf opnieuw in gebruik te nemen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]