Madani Bouhouche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Madani Bouhouche (14 juni 1952 - 22 november 2005) was een Belgisch rijkswachter, die in 1995 veroordeeld werd voor verschillende zware misdaden, waaronder twee moorden. Hij werd herhaalde malen in verband gebracht[1] met de Bende van Nijvel.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Madani ("Dany") Bouhouche was een Franstalige Brusselaar, zoon van een Algerijnse vader en een Belgische moeder. Hij was zijn leven lang een groot wapenliefhebber en -expert.

Zijn loopbaan bij de rijkswacht begon in 1974 toen hij werd toegelaten tot de school voor onderofficieren, en in 1977 ging hij aan de slag bij de drugsafdeling van de bewakings- en opsporingsbrigade (BOB) van Brussel, een speciale recherche-eenheid van de rijkswacht. Hij werkte daar samen met Robert Beijer, die hij al tijdens zijn opleiding had leren kennen. Samen zouden ze in de jaren 1980 en 1981 een hele reeks criminele activiteiten ontplooien. Toen ontdekt werd dat ze ook officieren hadden afgeluisterd, werden ze uit de BOB verwijderd en elk apart overgeplaatst naar lokale rijkswachtbrigades in de Brusselse agglomeratie.

Bouhouche en Beijer verlieten in 1983 de rijkswacht en richtten het privédetectivebureau Agence de Recherches et d'Informations op. Tussen de twee kwam het toen al geregeld tot onenigheden, onder meer omdat Bouhouche meer en meer in extreemrechtse kringen vertoefde. In 1984 vertrok Bouhouche uit het detectivebureau en had een tijd een wapenwinkel in Jette. Dat belette niet dat hij verder samen met Beijer diefstallen en gewelddaden pleegde.

Bouhouche werd voor het eerst aangehouden in januari 1986 op verdenking van de moord op Juan Mendez, handelsingenieur bij FN en net als Bouhouche een wapenverzamelaar met wie hij lange tijd bevriend was. In november 1988 werd hij echter weer vrijgelaten. Na de moord op een Antwerps diamanthandelaar in 1989 vluchtte Bouhouche naar Spanje, maar werd aangehouden en uitgeleverd. Samen met Beijer werd Bouhouche in februari 1995 veroordeeld o.a. voor de moord op de diamanthandelaar (in 1989) en een bewakingsagent (in 1982), Bouhouche tot 20 jaar dwangarbeid, Beijer tot 14 jaar cel. Het assisenproces duurde meer dan 5 maanden en was een van de langste in de Belgische geschiedenis. De moord op Mendez is tot op heden onopgehelderd.

Vaak wordt geopperd[2] dat Bouhouche samen met Beijer ook betrokken zou zijn geweest bij de Bende van Nijvel. Beiden hebben dit steeds ontkend.

In september 2000 werd Bouhouche voorwaardelijk vrijgelaten (door zijn uitzonderlijk lange voorarrest had hij toen al meer dan de helft van zijn straf uitgezeten). Hij leefde sindsdien in een afgelegen woning nabij Fougax-et-Barrineuf (departement Ariège) aan de voet van de Franse Pyreneeën, waar hij instond voor enkele vakantiehuisjes in de streek. Daar is hij eind november 2005 omgekomen toen hij aan het houthakken was. De Franse gendarmerie, die zijn dood onderzocht, wist aanvankelijk niets van zijn crimineel verleden en gaf toestemming tot crematie. Bouhouches dood raakte in België pas bekend nadat journalist Guy Bouten in december 2005 in Jette sprak met de gescheiden echtgenote van Bouhouche, Anne Quittner. Op dat moment was het nieuws van de dood van Bouhouche niet bekend bij de pers en de cel van Jumet. Een week later gaf Bouten de primeur aan De Morgen en Le Soir. De cel van Jumet bleek koud gepakt, want op 2 januari 2006 vertrok een gerechtelijke onderzoekscommissie halsoverkop naar Fougax-et-Barrineuf met de persmeute in haar zog.

Bij onderzoek door Belgische speurders in zijn laatste woonplaats werden een riotgun gevonden, aantekeningen over het proces-Mendez en computerbestanden. Ook kwam aan het licht dat Bouhouche nog steeds contact had met zijn vroegere vrienden in extreemrechtse kringen. Onderzoek, waarvan de resultaten in juni 2006 bekend raakten, wees uit dat de riotgun niet bij de overvallen van de Bende van Nijvel gebruikt is, maar ook dat er in de woonplaats andere wapens hadden gelegen en dat van de computer gegevens zijn gewist.

Bouhouche verscheen in de visuele media als een frêle man met een grote zonnebril. Hij was gehuwd (daarna gescheiden) en vader van enkele kinderen.