Madicken på Junibacken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Madicken på Junibacken
De opnamelocatie nagebouwd in een museum
Regie Göran Graffman
Producent Olle Hellbom
Olle Nordemar
Verhaal Astrid Lindgren
Hoofdrollen Jonna Liljendahl
Liv Alsterlund
Monica Nordquist
Björn Granath
Lis Nilheim
Muziek Bengt Hallberg
Montage Jan Persson
Cinematografie Jörgen Persson
Productiebedrijf Svensk Filmindustri
Première 18 oktober 1980
Genre Familiefilm, drama
Speelduur 78 minuten
Taal Zweeds
Land Zweden
Opnamelocaties Vattholma, Zweden
Voorloper Du är inte klok, Madicken
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Madicken på Junibacken is een Zweedse familiefilm uit 1980. Het is gebaseerd op Astrid Lindgrens boeken over Madicken en geregisseerd door Göran Graffman.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het rijke meisje Margareta "Madicken" Engström woont samen met haar moeder Kajsa, krantenredacteur vader Jonas, zusje Lisabet en het dienstmeisje Alva op de boerderij Junibacken in een klein stadje in Midden-Zweden. Het jaar is 1916 en dus midden in de Eerste Wereldoorlog.

Madicken begint te zeggen dat er een nieuwe jongen naar haar schoolklas is gekomen genaamd Rikard die ongepaste liedjes leert, gummen eet en Madoes overschoenen als boten gebruikt - terwijl het in feite een blauwe leugen is om uit te leggen dat ze zelf de fouten heeft gemaakt.

Op de verjaardag van moeder Kajsa heeft de familie Engström een picknick, die echter verandert in een onverwacht avontuur door een kudde stieren die hen achtervolgen en de familie wordt gedwongen in bomen te klimmen om te schuilen.

Op een andere dag komt Madicken thuis van school met de vreugde dat haar schoolklas over twee dagen uit is; ze moeten met de trein gaan en lunchen op een berg om naar het uitzicht te kijken. Lisabet wil ook van school ontsnappen. Madicken neemt haar mee op excursie thuis op het dak van de houthandel waar ze naar het uitzicht kunnen kijken terwijl ze lunchtassen eten die Alva voor hen heeft gemaakt. Abbe heeft gepraat over hoe ze met behulp van paraplu's uit vliegtuigen kan springen en Madicken wil testen, dus leent ze vaders paraplu en springt ze van het dak van de houtschuur. Het resultaat is een hersenschudding en ze is er kapot van de gedachte de schooluitje te missen omdat ze minstens drie dagen moet gaan liggen. Op de eerste dag terug op school na het herstel komt ze erachter dat Miss haar huis is binnengekomen en een hersenschudding heeft opgelopen, en dus werd het uitstapje uitgesteld zodat Madicken toch mee kon.

Op een dag, stopt Lisabet een erwt in haar neus zo stevig dat het niet meer kan worden vrijgegeven, dus het wordt een wandeling naar Dr. Berglund. Onderweg ontmoeten Madicken en Lisabet Madicken's klasgenoot Mia, die Madicken ziet als het gevecht van de school en dus haar haatobject. Het gevecht barst los en dan is het Madicken die dokter Berglund moet bezoeken met haar bloedneus.

In het naburige huis "Lugnet" van de Junibacken woont de arme familie Nilsson, waaronder de werkloze en alcoholische oom EP, tante Emma en de tiener Abbe - de laatste Madicken op verliefd. Abbe vertelt Madicken dat hij paranormaal begaafd is en ze besluiten dat ze op een avond in de brouwerij zullen worden gezien om erachter te komen of Madicken ook paranormaal begaafd is, waar Abbe beweert dat zijn oude grootvader graaf Kråk een verborgen schat bewaakt.

Over de film[bewerken | brontekst bewerken]

Madicken på Junibacken is de tweede en laatste Madicken-film in de serie. Hoewel Du är inte klok, Madicken ging het jaar ervoor in premiere, Madicken in Junibacken is de introductie tot het verhaal van de familie Engström.

Sinds Olle Hellbom ervoor koos om al voor de eerste Madicken-film de regisseursstoel af te treden, werd Göran Graffman regisseur. De film is gebaseerd op de zesdelige televisieserie die in het najaar van 1979 voor het eerst werd uitgezonden. Na Du är inte klok, het grote succes van Madicken, besloot producer Olle Nordemar om het materiaal van de tv-serie te bewerken tot een speelfilm. Graffman was echter niet eens bij het snijproces betrokken en heeft gezegd niet tevreden te zijn met het eindresultaat.

De filmopname vond plaats op de boerderij Järsta (die Junibacken vertegenwoordigde) een paar kilometer buiten Vattholma in de gemeente Uppsala. De stadstaferelen zijn gemaakt in Söderköping. De scènes met de spoorlijn zijn opgenomen in Uppsala-Lenna station.

De film ging in première op 18 oktober 1980 in Stockholm, Göteborg en Malmö.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen tv-serie[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Sommardag på Junibacken
  2. Madicken flyger och far
  3. Fru Nilsson får tillbaka sin kropp (niet mee in de film)
  4. Spöket i brygghuset
  5. Junibackens jul (niet mee in de film)
  6. Lisabet pillar in en ärta i näsan

Video[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd in 1991 uitgebracht op VHS en 1998 op dvd en VHS.