Maggy Yerna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maggy Yerna (Luik, 8 oktober 1953) is een Belgisch socialistisch politica.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ze werd licentiate in de sociologie aan de Universiteit Luik en werd inspectrice bij De Post.

Yerna was vanaf de jaren 1970 socialistisch militant. Ze begon haar politieke carrière als attaché bij verschillende ministers, waaronder toenmalig minister-president van het Waals Gewest Jean-Maurice Dehousse. In 1985 was ze voor de PS kandidaat bij de federale verkiezingen van dat jaar, maar werd niet verkozen.

In 1988 werd Yerna verkozen tot gemeenteraadslid van Luik. Van 1989 tot 1995 was ze er OCMW-voorzitter. In 1990 was ze ook kandidaat om burgemeester van Luik te worden om Edouard Close op te volgen. De andere kandidaten waren Henri Schlitz en Jean-Maurice Dehousse. Uiteindelijk werd Schlitz de opvolger van Close.

In 1995 moest Yerna haar mandaat als OCMW-voorzitter opgeven toen ze verkozen werd tot lid van het Waals Parlement en van het Parlement van de Franse Gemeenschap. Deze mandaten oefende ze uit tot in 1999. In 1997 was ze kandidaat om Guy Spitaels op te volgen als voorzitter van het Waals Parlement, maar ze verloor van Yvon Biefnot. Vervolgens was ze van 1999 tot 2001 lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor het arrondissement Luik.

In 2001 zette zij haar mandaat van volksvertegenwoordiger stop om schepen van Luik te worden, een mandaat dat zij nog steeds uitoefent. Van 2009 tot 2013 was Yerna nogmaals lid van het Waals Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap. In juni 2013 nam ze ontslag als parlementslid om zich meer op haar schepenmandaat te concentreren.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Encyclopédie du Mouvement wallon, Parlementaires et ministres de la Wallonie (1974-2009), t. IV, Namen, Institut Destrée, 2010.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]