Majak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Satellietbeeld van Majak

Majak (Russisch: Маяк; officieel Majak Chemische Combinatie of MCC) is een chemisch complex op 10 kilometer van de gesloten stad Ozjorsk en ligt ongeveer 70 kilometer ten noorden van de Russische stad Tsjeljabinsk en 15 kilometer ten oosten van de stad Kysjtym.

Grootste nucleaire complex ter wereld[bewerken]

Het wordt beschouwd als het grootste nucleaire complex ter wereld en is het bekendst van de opwerkingsfabriek die er onderdeel van uitmaakt. Voor 1990 was het bekend als Tsjeljabinsk-40 en van 1990 tot 1992 als Tsjeljabinsk-65.

Het totale terrein omvat 200 km² (ongeveer zo groot als de gemeente Amsterdam) rond het Kyzyltasjmeer in de bovenloop van de rivier de Tetsja. De bedrijfsoppervlakte bedraagt 90 km² en ligt ten zuidoosten van het meer. Er werken ongeveer 17.000 mensen, waarvan 12.000 uit Ozjorsk. Het complex staat onder supervisie van het Ministerie van Atoomenergie (Minatom) en bevat onder andere een nucleair testcentrum met zeven kernreactoren, waarvan er nog twee in bedrijf zijn. Ook staat er een opwerkingsfabriek voor nucleair afval en is er een opslagplaats voor dit afval. Het is een van de grootste en meest gevarieerde nucleaire complexen van Rusland.

Kernongelukken en schandalen[bewerken]

Het complex zorgde door de geschiedenis voor een aantal ongelukken met enorme gevolgen. Het bekendste is dat van Kysjtym in 1957. Dit ongeluk wordt ook wel beschouwd als de ergste kernramp van de Sovjet-Unie tot de kernramp van Tsjernobyl (6 op de schaal van INES). De impact van het ongeluk was in absolute termen kleiner, maar de afhandeling gebeurde zeer slecht. De Sovjets wisten het ongeluk 4 jaar volledig te verzwijgen en de totale omvang van de ramp zelfs ruim 30 jaar. Inspecties konden pas plaatsvinden in de jaren 90 na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Hiernaast deed zich in 1967 nog een zwaar ongeluk voor naast talloze kleine en grotere ongevallen. Door al deze ongelukken, de slechte veiligheidsmaatregelen en de slechte afhandeling van ongelukken door de verantwoordelijke autoriteiten geraakte het gebied in de periode 1948 tot 1990 tot het zwaarst vervuilde gebied ter wereld. Meer dan 26.200 km² land werd vervuild met radioactief materiaal (vergelijkbaar met ongeveer 60% van Nederland). De totale vervuiling bedroeg ongeveer 185 petabecquerel (PBq) waarbij ongeveer 55 PBq in het milieu terechtkwam.[bron?]

Ook na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, toen uiteindelijk bekend werd wat voor rampen er hadden plaatsgevonden, bleven er problemen ontstaan. Tussen 2001 en 2004 kwamen opnieuw tientallen miljoenen kubieke meters radioactief afval in de Tetsja terecht onder het bestuur van directeur Vitali Sadovnikov. Ondanks het feit dat het bedrijf voldoende gelden had om schade aan de natuur te voorkomen, werd in plaats hiervan een kantoor gebouwd in Moskou en liet de directeur zichzelf hiermee grote sommen geld betalen. Hij werd hiervoor uiteindelijk veroordeeld en afgezet als directeur in maart 2006 door het gerechtshof van Jekaterinenburg, maar op 11 mei werd hij vrijgesteld van verdere vervolging door een amnestieregeling van de Staatsdoema vanwege haar 100-jarig bestaan en werd hij opnieuw aangesteld als directeur door Minatomminister Sergej Kiriejenko.[1]

Op 21 november 2017 meldde Russische meteorologische diensten een hoge waarde van de radioactieve stof ruthenium-106 te hebben gemeten. Het station bij Argayash in het Oeral (gebergte), op 30 kilometer van een nucleaire fabriek in Mayak, liet weten dat daar een 986 keer hogere waarde is gemeten. Een station dat verder van de fabriek ligt, zag dat er 440 keer meer van de stof in de lucht zat dan anders[2]. Maar volgens de Russische overheid is er geen sprake van ongelukken of incidenten bij fabrieken die met de stof werken.

De Franse nucleaire veiligheidsorganisatie IRSN liet op 9 november 2017 al weten dat er verhoogde waardes ruthenium-106 boven Europa zijn gemeten[3]. Dat werd op 21 november 2017 dus ondersteund door de meldingen van twee weerstations in Rusland. Volgens IRSN zijn de hoeveelheden van de stof die Europa hebben bereikt niet schadelijk voor mensen.

Zie ook[bewerken]