Mammon (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mammon
Genre krimi
Speelduur per afl. 55 minuten
Regie Cecilie Mosli
Scenario Gjermund Stenberg Eriksen
Land van oorsprong Vlag van Noorwegen Noorwegen
Taal Noors
Productie
Producent Vegard Eriksen Stenberg
Productiebedrijf NRK Drama
Distributie Vlag van Nederland / Vlag van België Lumière
Uitzendingen
Start 1 januari 2014
Afleveringen 6
Seizoenen 1
Zender Vlag van Noorwegen NRK1
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Mammon is een Noorse krimiserie van zes afleveringen uit 2014 geproduceerd door Nordic Noir. De serie werd geschreven door Gjermund Stenberg Eriksen en geregisseerd door Cecilie Mosli. De hoofdrollen worden vertolkt door Jon Øigarden, Lena Kristin Ellingsen, Nils Ole Oftebro, Ingjerd Egeberg, Anna Bache-Wiig, Alexander Rosseland, Andrine Sæther en Terje Strømdahl.

De eerste aflevering uitgezonden op 1 januari 2014 op het eerste net van de Norsk Rikskringkasting trok in Noorwegen 997.000 kijkers. Gemiddeld haalde de serie 1,3 miljoen kijkers wat neerkwam op 55% marktaandeel. Vanaf januari 2015 werd de serie ook in Duitsland door ARD uitgezonden. Vanaf augustus 2015 werd de serie ook wekelijks op de Zweedse openbare omroep SVT uitgezonden.

NRK bestelde een tweede seizoen dat vanaf januari 2016 in Noorwegen uitgezonden wordt.

Verhaallijn[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De serie gaat over reporter Peter Verås. Hij werkt aan een geldschandaal waarin zijn eigen broer verwikkeld is. Zijn broer pleegt zelfmoord en Peter wordt overgeplaatst naar de sportredactie van de fictieve krant Aftenavisen. Na een aantal jaar komt het schandaal echter weer bovendrijven. Het blijkt nu om een enorme samenzwering te gaan met sporen die naar de financiële wereld leiden en de politiek op het hoogste niveau.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]