Naar inhoud springen

Manke Nelis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 83.86.164.188 (overleg) op 9 dec 2012 om 20:27.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Manke Nelis
Manke Nelis in 1987
Algemene informatie
Volledige naam Cornelis Pieters
Bijnaam Manke Nelis
Geboren 16 december 1919
Geboorteplaats AmsterdamBewerken op Wikidata
Overleden 8 oktober 1993
Overlijdensplaats AmsterdamBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1957 - 1987
Genre(s) levenslied
Beroep zanger
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Manke Nelis, pseudoniem van Cornelis Pieters (Amsterdam, 16 december 1919 - aldaar, 8 oktober 1993), was een Nederlandse zanger van het levenslied.

Biografie

Manke Nelis begon als bassist en werkte vaak samen met zijn zwager, accordeonist Johnny Meijer. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw nam hij de artiestennaam Carlo Pietro aan en ging onder die naam het Amsterdamse levenslied vertolken. Toen hij na een motorongeluk nabij Lyon in Frankrijk in het ziekenhuis terechtkwam, bleek al snel sprake van een medische misser. Men was de Tetanus-prik vergeten te geven en bij Manke Nelis moest uiteindelijk zijn rechterbeen worden afgezet. Voor deze misser heeft Manke Nelis 105.000 gulden schadevergoeding gekregen. Het gerucht ging dat Manke Nelis de schadevergoeding al binnen een jaar op had gemaakt. Onder zijn bijnaam Manke Nelis behaalde hij zijn grootste successen. In 1987 behaalde hij een Top 40-hit met Kleine Jodeljongen. De single was ondersteund met een alarmschijf-status, op Radio Veronica.

In 1987 overleefde hij ternauwernood een busongeluk tijdens een Amerikaanse tournee met Nederlandse artiesten in San Diego. In 1993 stierf hij aan kanker.

Op 30 oktober 2005 werd op de Elandsgracht in de Jordaan in Amsterdam, een standbeeld voor Manke Nelis onthuld, daar waar ook zwager Johnny Meijer een borstbeeld heeft.

Trivia

  • In 1956 nam Johnny Jordaan het humoristische lied "De begrafenis van Manke Nelis" op, met op de b-kant "De terugkeer van Manke Nelis". In werkelijkheid zou Manke Nelis Johnny Jordaan 4 jaar overleven.
  • Het is waarschijnlijk dat Cornelis Pieters het pseudoniem "Manke Nelis" juist koos naar aanleiding van het bewuste lied "De begrafenis van Manke Nelis", of naar de persoon die in dat lied figureert als Manke Nelis. Dat lied werd voor het eerst opgenomen in 1924 (toen de kleine Cornelis Pieters pas vijf jaar oud was) door Eduard Kapper en zou zelfs terugslaan op een waar gebeurd verhaal uit de negentiende eeuw. Zowel hij als Johnny Jordaan moeten hebben geweten dat het een oud nummer betrof, en dat het dus nooit op Cornelis Pieters sloeg.

In populaire cultuur

  • Aan het einde van het Osdorp Posse-nummer "Origineel Amsterdams" (2000) is een sample te horen van Manke Nelis' lied "Ze zeggen dat ik een schooier ben".