Manuel Roxas (president)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel is in bewerking voor de Schrijfwedstrijd. Crystal wp.png
Wil je een grotere wijziging in dit artikel doorvoeren, dan is het misschien beter deze eerst op de overlegpagina voor te stellen. Voor uitleg hierover zie hier.
Manuel Roxas
Manuel Roxas.jpg
5e president van de Filipijnen
Ambtstermijn 25 mei 1946 - 15 april 1948
Voorganger Sergio Osmeña
Opvolger Elpidio Quirino
Geboren 1 januari 1892
Overleden 15 april 1948
Politieke partij Liberal Party
Vicepresident Elpidio Quirino
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Manuel A. Roxas (Capiz, 1 januari 1892 - Angeles, 15 april 1948) was van 1946 tot zijn dood in 1948 de 5e Filipijnse president. Roxas won de verkiezingen van 1946 van Sergio Osmeña en werd daarmee de eerste president van een onafhankelijk Filipijnen. Roxas overleed tijdens zijn presidentschap aan een hartaanval na het geven van een speech op Clark Air Base en werd opgevolgd door vicepresident Elpidio Quirino.

Biografie[bewerken]

Manuel Roxas werd geboren op 1 januari 1892 in Capiz in de gelijknamige Filipijnse provincie Capiz. Hij was het jongste kind uit een gezin van vier kinderen van Gerardo Roxas en Rosario Acuña. Zijn vader overleed acht maanden voor de geboorte van Manuel toen hij werd gedood door de Spaanse Guardia Civil. Later hertrouwde zijn moeder met Eugenio Picazo. Uit dat huwelijk kreeg zijn nog eens vier kinderen.

Na het voltooien van de lagere school in Capiz, werd Roxas door zijn grootvader Euleterio Acuña naar Hongkong gestuurd voor een opleiding aan St. Joseph's Academy. Een jaar later keerde hij weer terug in de Filipijnen, waarna hij in 1909 zijn middelbare schoolopleiding voltooide aan Manilla High School, het latere Araullo High School. Aansluitend begon hij aan een opleiding rechten aan van de YMCA. Een jaar later stapte hij over naar de nieuw opgerichtte rechtenopleiding van de University of the Philippines. In 1913 voltooide hij als valedictorian deze bachelor-opleiding. In hetzelfde jaar slaagde hij tevens met de hoogste score van dat jaar voor het toelatingsexamen van de Filipijnse balie.

Na zijn afstuderen was Roxas van 1913 tot 1915 secretaris van Cayetano Arellano, opperrechter van het Hooggerechtshof van de Filipijnen. Aansluitend was hij van 1916 tot 1916 professor in de rechten aan de Philippine Law School van de National University.

Zijn politieke carrière begon in 1919 tot Roxas gekozen werd tot gouverneur van de provincie Capiz.

Roxas trouwde in 1921 met Trinidad de Leon, een dochter van senator Ceferino de Leon. Samen kregen ze twee kinderen: Rosario (Ruby) en Gerardo (Gerry) Roxas. Zijn zoon Gerry werd gekozen in de Senaat van de Filipijnen.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Boeken[bewerken]

  • Gregorio F, Zaide en Sonia M. Zaide (1988), Rizal and Other Great Filipinos, National Book Store, Manilla

Websites[bewerken]