Maps to the Stars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maps to the Stars
De cast en crew op de première in Cannes
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie David Cronenberg
Producent Saïd Ben Saïd
Martin Katz
Michel Merkt
Scenario Bruce Wagner
Hoofdrollen Robert Pattinson
Julianne Moore
John Cusack
Muziek Howard Shore
Montage Ronald Sanders
Cinematografie Peter Suschitzky
Distributie Cinéart
Première 19 mei 2014 (wereldpremière Cannes)
Vlag van België 30 juli 2014
Vlag van Nederland 28 augustus 2014
Genre Drama
Speelduur 111 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget ± $15,000,000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Maps to the Stars is een Amerikaanse dramafilm uit 2014 van David Cronenberg. De hoofdrollen gingen naar Robert Pattinson, Julianne Moore en John Cusack.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het gezin Weiss is een typisch Hollywoodgezin. Vader Sanford is een psychotherapeut en coach die een fortuin heeft vergaard met zijn doe-het-zelf-handleidingen. Moeder Cristina houdt zich voornamelijk bezig met de carrière van haar zoon Benjie, een 13-jarig kindsterretje. Een van Sanfords klanten is de actrice Havana, die trauma's heeft over vermeend misbruik dat haar door haar inmiddels bij een brand omgekomen moeder Clarice zou zijn aangedaan. Havana wordt 's nachts geplaagd door hallucinaties waarin ze de jonge Clarice ziet. Havana droomt ervan om in de remake van de film die Clarice in de jaren 60 beroemd maakte, de rol van haar moeder te spelen. Tot haar grote teleurstelling gaat de rol naar een ander. Ze is dan ook erg blij wanneer door de verdrinking van het zoontje van die actrice, waardoor die actrice zo overstuur is dat ze niet kan werken, de rol alsnog naar haar gaat.

Benjie is net teruggekeerd uit een afkickprogramma. Benji's oudere zus Agatha heeft als kind Benji medicijnen in laten nemen waarbij ze hem vertelde dat het vitamines waren, en vervolgens het huis in brand gestoken. Benji heeft er geen blijvende lichamelijke schade aan opgelopen, maar heeft wel enge dromen en hallucinaties. Agatha heeft littekens overgehouden aan haar brandwonden. Ze is recentelijk ontslagen uit de psychiatrische inrichting waarin ze na haar daad terechtkwam. Ze reist met de bus naar L.A. om het goed te maken met haar familie. Daar laat ze zich de eerste paar uur rijden door een limousine met chauffeur, Jerome, die scripts schrijft en acteur wil worden. Ze raken bevriend en hebben seks. Hij vertelt later aan Havana dat dit soort ervaringen ook nuttig zijn om te verwerken in zijn scripts, dus als research. Hij heeft vervolgens ook seks met Havana.

Door bemiddeling van actrice Carrie, die ze kent via internetcontacten, krijgt Agatha van Havana een baan als haar persoonlijk assistent. Haar vader stuurt haar echter met een flink geldbedrag weg, hij wil niet dat zij het leven van het gezin opnieuw gaat verstoren. Gedesillusioneerd stopt de geestelijk nog labiele Agatha met het innemen van haar medicijnen. Ze is ook boos op Havana omdat die ook seks heeft gehad met Jerome. Ze verslonst haar werk voor de veeleisende Havana, waarop die haar ontslaat. Daarop vermoordt Agatha Havana.

Benji ergert zich er op de set aan dat hij zijn roem een beetje moet delen met het jongere kindsterretje Roy, al heeft die maar een kleine rol. In een hallucinatie beeldt hij zich in dat deze een al eerder voorgekomen spookverschijning is van een overleden meisje, dat hij toen ze ernstig ziek was opzocht in het ziekenhuis, en probeert Roy te wurgen. Hij wordt opgesloten, maar koopt een bewaker om, waardoor hij kan ontsnappen.

Christina's wereld stort in door de door Benji gepleegde moord, waardoor ook diens carrière over is, en omdat Sanford Agatha tegen Christina's wil ruw op straat heeft gezet. Ze steekt zichzelf in brand. Wanneer Sanford thuiskomt treft hij haar brandend als een fakkel aan de rand van het zwembad aan. Hij duwt haar met een ligstoel in het zwembad om de vlammen te doven.

Agatha en Benji besluiten samen zelfmoord te plegen met medicijnen, na eerst de trouwringen van hun ouders te hebben gestolen, en daarmee een soort trouwceremonie uit te voeren, zoals ze vroeger vaak deden.

Steeds komen regels terug van het gedicht Liberty van Paul Éluard.[1]

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Robert Pattinson Jerome Fontana
Julianne Moore Havana Segrand
John Cusack Dr. Stafford Weiss
Mia Wasikowska Agatha Weiss
Olivia Williams Cristina Weiss
Sarah Gadon Clarice Taggart
Evan Bird Benjie Weiss

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

De film won 11 prijzen en werd voor 23 andere genomineerd. Een selectie:

Jaar Evenement Categorie Genomineerde Resultaat
2014 Cannes
(67ste editie)
Gouden Palm Maps to the Stars Genomineerd
Beste actrice Julianne Moore Gewonnen
Beste soundtrack Howard Shore Gewonnen
2015 Canadian Screen Award
(3de editie)
Beste film Maps to the Stars Genomineerd
Beste regisseur David Cronenberg Genomineerd
Beste acteur Evan Bird Genomineerd
Beste actrice Julianne Moore Genomineerd
Beste mannelijke bijrol John Cusack Gewonnen
Robert Pattinson Genomineerd
Beste vrouwelijke bijrol Mia Wasikowska Genomineerd
Beste origineel scenario Bruce Wagner Genomineerd
Beste montage Ronald Sanders Genomineerd
Beste geluid Christian Cooke, Michael O'Farrell, Orest Sushko Genomineerd
Beste filmmuziek Howard Shore Gewonnen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]