Maranathakerk (Eindhoven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maranathakerk (Eindhoven)
Maranathakerk
Plaats Eindhoven
Coördinaten 51° 27′ NB, 5° 27′ OL
Gebouwd in 1953
Architectuur
Architect(en) Nicolai, A.C.
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Maranathakerk is een kerkgebouw in Eindhoven, gelegen in het stadsdeel Strijp, aan de Venstraat 30.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk kerkten de Gereformeerden van de nieuw gebouwde Eindhovense wijk Drents Dorp in een houten kerkgebouw, dat in 1929 was gebouwd en aan de toenmalige Bezemstraat stond. Deze straat werd later, vanwege de aanwezigheid aldaar van de Rooms-Katholieke Koenraadkerk, in Koenraadlaan omgedoopt.

De Maranathakerk werd, ter vervanging van de houten kerk, in 1953 gebouwd als Westerkerk, zijnde het tweede gereformeerde kerkgebouw in Eindhoven. Architect was Arno Nicolaï. Toen in 1956 nog een derde gereformeerde kerk, de Petrakerk, in gebruik werd genomen, werd de naam van de Westerkerk in Maranathakerk veranderd.

In 1974 stootten de hervormden de naburige Schootsekerk af, en kerkten sindsdien ook in de Maranathakerk. Dit bleef zo tot 1995, toen het gebouw verkocht werd aan de Pinkstergemeente Eindhoven, welke er sindsdien gebruik van maakt met behoud van de naam Maranathakerk.

De gemeente Eindhoven heeft de Maranathakerk in maart 2016 aangewezen als gemeentelijk monument teneinde ze te beschermen tegen afbraak.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het betreft een achthoekig bakstenen gebouw onder tentdak met twee kruisen op de nok, en een losstaande, open bakstenen klokkentoren die gelijkenis vertoont met de toren van dezelfde architect in Schoonebeek. De ingang heeft een grote luifel. Er zijn vensters aangebracht die over vrijwel de gehele hoogte van de gevel verlopen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]