Drents Dorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drents Dorp
Buurt van Eindhoven
Map - NL - Eindhoven - Wijk 16 Stadsdeel Strijp - Buurt 24 Drents Dorp.svg
Kerngegevens
Gemeente Eindhoven
Stadsdeel Strijp
Coördinaten 51°26'47,60160"NB, 5°26'37,87559"OL
Oppervlakte 44 ha  
Inwoners
(2017)
2.400[1]

Drents Dorp is een buurt in het stadsdeel Strijp in Eindhoven, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De buurt behoort tot de wijk Halve Maan.

Drents Dorp werd in de jaren twintig van de 20e eeuw gebouwd. Het was een wijk waar Philips de arbeiders huisvestte die uit Drenthe kwamen. De wijk herbergt, naast veel verwijzingen naar bomen (Eikenstraat, Wilgenstraat) ook veel straatnamen uit Gelderland. De gemeente wilde in die tijd de nieuwe buurten noemen naar gemeenten in Nederland. In de “Gelderse wijk” kwamen voornamelijk Drenten te wonen zodat de naam van de wijk Drents Dorp werd. Een op het oog vreemde straatnaam in de wijk is de Canadastraat, die echter vernoemd is naar de Canadese populier, in Noord-Brabant destijds veel gebruikt in de klompenindustrie en lokaal Kanidas genoemd.

Er staan ongeveer 1.000, voornamelijke vooroorlogse goedkope en kleine woningen. De wijk bestaat uit drie delen: Noord, Zuid en Oost. Strijp-R is nog in ontwikkeling maar hoort in principe ook bij Drents Dorp.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]