De Bergen (Eindhoven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Bergen
Wijk van Eindhoven
Bergen
Kerngegevens
Gemeente Eindhoven
Stadsdeel Centrum
Coördinaten 51°26'7,82880"NB, 5°28'28,95766"OL
Oppervlakte 35 ha  
Inwoners
(2017)
2.470[1]
Overig
Postcode(s) 5611

De Bergen is een wijk in Eindhoven, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De wijk behoort tot het stadsdeel Centrum.

De oorsprong van de naam De Bergen slaat op het woord zelf: dit deel van het centrum, dat net ten zuidwesten van het kernwinkelgebied is gesitueerd, is gebouwd op enkele zandheuvels. In sommige straten zijn er kleine hoogteverschillen waar te nemen . De belangrijkste straten in deze wijk zijn de Kleine Berg, Grote Berg en Bergstraat. Ook het Wilhelminaplein neemt een belangrijke rol in. De wijk kenmerkt zich door de diverse (eet)cafés en artistieke kunst-, boek- en antiekwinkeltjes. De wijk is een van de oudste wijken van Eindhoven en tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels gespaard, zodoende beschikt de wijk over veel karakteristieke woonhuizen en straatjes.

Ook het gedeelte ten zuiden van de Grote Berg behoort tot De Bergen. Daar is onder meer de brandweer en GGD gevestigd en kent verder veel nieuwe "hoogbouw". In het zuidoosten scheidt de Dommel in het Anne Frankplantsoen de buurt van de buurt de Elzent.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]