Wilhelminaplein (Eindhoven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wilhelminaplein
Van links naar rechts: Cafés De Gaper, Wilhelmina, Prins Hendrik en De Groot
Geografische informatie
Locatie       Eindhoven
Begin Julianastraat en de Sint Catharinastraat
Eind Willemstraat
Lengte ca. 110 m
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Portaal  Portaalicoon   Eindhoven

Het Wilhelminaplein is een uitgaansgebied in het centrum van Eindhoven aan de Willemstraat. Het plein ligt ietwat afgelegen van andere uitgaansgebieden van de stad waaronder het Stratumseind, en van het kernwinkelgebied. Het plein is vernoemd naar Koningin Wilhelmina (1880–1962) en aangelegd ter gelegenheid van haar bezoek samen met Prins Hendrik aan Eindhoven op 20 augustus 1904. Het plein wordt met het centrum van de stad verbonden door de Willemstraat. Deze weg werd in 1885 aangelegd.

Op het Wilhelminaplein zijn vooral bruine kroegen (vaak met liveoptredens) en terrassen te vinden. In de zomer worden geregeld buitenoptredens georganiseerd. Een van de bekendste kroegen van het plein is jazz- en bluescafé 'Wilhelmina'. Wilhelmina heeft een directe verbinding met café 'Prins Hendrik'. Boven deze cafés zit restaurant 'Oranje Boven'. Aan de namen van het het plein, de cafés en restaurants duidelijk te merken dat het in de 'Oranjebuurt' van Eindhoven ligt. Bijvoorbeeld hotel-restaurant 'Benno' (bijnaam van Prins Bernhard) en restaurant 'Auberge Nassau' verwijzen met hun naam naar het koningshuis. De meeste cafés rond het plein hebben ook de gelegenheid om op het terras een lunch of diner te nuttigen. Voor de lunch is 'Broodje Smits' dé plek. De familie Smits zetelt al vanaf 1954 op het Wilhelminaplein toen de opa van de huidige eigenaar Café de Zwaan begon op de huidige locatie van de Gaper. Later is het bedrijf tevens een hotel geworden en is nu tevens de locatie voor low-budgetkamers in Eindhoven.

De bebouwing rondom het rechthoekige plein bestaat uit overwegend twee- en enkele drielaags middenstandswoningen die nog grotendeels dateren uit de periode 1900-1920. De oudste panden aan het plein zijn van 1905/1906. 11 panden aan het plein staan op de gemeentelijke Monumentenlijst 2004: Wilhelminaplein 6, 7, 9 (horeca), 10, 11, 15 (woonhuizen in onderzoek) 14, 14A, 18, 19 en 25 (woonhuizen).

Op het plein staat het bronzen beeld 'Gekooide vrijheid' van de Oirschotse kunstenaar Hans van Eerd (1941). Het beeld is gemaakt in opdracht van de gemeente Eindhoven naar aanleiding van 25-jarig jubileum van de afdeling Eindhoven van Amnesty International. Het werd op 12 december 1987 onthuld door locoburgemeester Peter van den Baar.