Lichttoren (Eindhoven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lichttoren
De Lichttoren in 2012
Locatie
Locatie Eindhoven
Adres Mathildelaan 1
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Woon-, werk- en ontspanningscomplex
Start bouw 1909
Bouw gereed 1921
Bouwinfo
Architect huisarchitect Dirk Roosenburg
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Lichttoren is een bouwwerk in de binnenstad van de Nederlandse stad Eindhoven. Het is een zevenhoekige, witte toren, ontworpen in de functionalistische stijl met kubische expressionistische details. De toren werd gebouwd door architectenbureau TABROS, Technisch Advies Bureau Roosenburg, Op ten Noort, Scheffer. De bouwtekeningen werden gesigneerd door ir. L.S.P. Scheffer.

Aan de Lichttoren zijn de fabrieken van Philips Lighting gebouwd. Deze werden, in delen, tussen 1909 en 1921 gebouwd. In de jaren 1909 - 1911 wordt het westelijke L-vormige deel van het huidige Lichttoren complex gebouwd. Vanaf 1911 werd de Lichttoren gebruikt als fabriek. In de periode 1919 - 1921 wordt de fabriek langs het spoor verlengd, met een ombuiging naar de huidige Emmasingel.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Op de bovenste etage werden duurproeven voor de lampenfabriek gedaan. Tot ver in de omtrek waren de brandende lampen ’s avonds te zien. In de volksmond werd het gebouw daarom de 'Lichttoren' genoemd. Later is het hoofdkantoor van de lichtdivisie van Philips in het gebouw gevestigd. De gebouwcode, zoals bij Philips in gebruik, was ED voor het oostelijk deel (incl. de eigenlijke Lichttoren) en EC voor het westelijk deel. Het gebouw is herontwikkeld tot een woon-, werk- en ontspanningscomplex.

Het gebouw is een rijksmonument.[1] De Lichttoren staat naast de later gebouwde Witte Dame. Sinds augustus 2009 wordt de toren verlicht met ledlicht.[2]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lichttoren (gebouw EC/ED) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.