Philips Lighting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koninklijke Philips Electronics N.V., divisie Philips Lighting
Oprichting Eindhoven, Nederland in 1891
Sleutelfiguren Gerard Philips, oprichter
Anton Philips
Eric Rondolat, CEO
Hoofdkantoor High Tech Campus 45
Eindhoven
Website Philips Lighting
Portaal  Portaalicoon   Economie
Philips Lichttoren

Philips Lighting is een divisie van Koninklijke Philips Electronics N.V. (beter bekend als simpelweg Philips). Het heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven. Deze divisie is voortgekomen uit de hoofdindustriegroep Licht, die op haar beurt behoorde tot de allereerste activiteit van het Philipsconcern, dat begonnen is in 1891 als een gloeilampenfabriek. In deze tijd kende men slechts kooldraadlampen waarvan de productie een soort assemblageproces was. De lampvoeten werden door de Middelburgse Vitritefabriek geleverd, en de ballonnen kwamen uit Oostenrijk. Daarna moest de kooldraad worden vervaardigd en geassembleerd. Aangezien de investeringen beperkt waren en het productieproces eenvoudig, werden er omstreeks deze tijd vele gloeilampenfabriekjes opgericht. De lampenmaakstertjes monteerden de kooldraad.

In 1905 bracht concurrent Siemens de eerste metaaldraadlamp op de markt, die een draad van tantalium bevatte, terwijl in 1907 de andere concurrent General Electric, met de gespoten wolfraamdraad kwam. Metaaldraadlampen hebben een hoger rendement. Nu begon Philips ingenieurs aan te trekken, omdat een dergelijk product veel meer kennis vergde. In 1909 bracht Philips een soortgelijk product op de markt, doch General Electric had toen al kennis opgedaan omtrent de getrokken wolfraamdraad, die veel minder handarbeid vergde en zich leende voor massaproductie. In 1911 kon ook Philips een dergelijke lamp maken. In 1913 werd de stikstofgevulde gloeilamp geïntroduceerd, waardoor de binnenkant van de ballon niet meer besloeg door verdamping van de gloeidraad. Beter nog was de argongevulde lamp die in 1915 op de markt kwam.

Gedurende de daaropvolgende jaren begonnen de elektrotechnische bedrijven een uitgebreid productengamma te ontwikkelen en ook Philips moest een kennisbasis opbouwen, waartoe in 1914 het Natuurkundig Laboratorium werd opgericht. In 1918 fabriceerde Philips de eerste radiolamp en in 1925 werd de N.V. Philips Radio opgericht, waarmee andere activiteiten dan verlichting een rol begonnen te spelen.

Philips Argenta

Philips kreeg steeds meer invloed in binnen- en buitenlandse gloeilampenfabrieken, zoals Volt, Splendor en Pope.

In 1946 werd de Hoofdindustriegroep Licht opgericht, een van de vele Hoofdindustriegroepen die het Philipsconcern heeft gekend. Deze heeft bestaan tot 1988. Toen werd het één van de diverse Divisies binnen Philips. Reorganisaties en verzelfstandigingen in de jaren die daarop volgden heeft er toe geleid dat er nog maar drie concerndivisies over zijn gebleven, en Philips Lighting is daar een van.

Overigens werd ook de verlichtingssector steeds diverser. Er kwamen nieuwe verlichtingstechnieken op basis van gasontlading, zoals de natriumlamp in 1931 en de tl-buis in 1948. Voorts werden er speciale lampen gemaakt, bijvoorbeeld voor filmprojectoren, voor signalering, flitslampen voor de fotografie, infrarood- en ultravioletlampen. Daarnaast werden armaturen en dergelijke ontwikkeld. Uiteindelijk werd de spaarlamp geïntroduceerd eind jaren 80 van de 20e eeuw. Ook de ledlamp begon aan haar opmars. Tegen het einde van de 20e eeuw verscheen deze lamp in allerlei specialistische toepassingen, zoals signaleringslampjes, maar sedert 2000 wordt ook de hogehelderheidsled geproduceerd, die voor algemene verlichtingsdoelen gebruikt kan worden.

Philips Lighting probeert, mede door overnames, een sterke positie op deze nieuwe markt op te bouwen.

Marktpositie[bewerken]

Er zijn tegenwoordig enkele grote spelers op de verlichtings-wereldmarkt. Dit zijn Osram-Sylvania (eigendom van Siemens AG), GE Industrial en Philips. Van deze drie is Philips de grootste in de verlichtingsindustrie. Zo worden wereldwijd bijvoorbeeld 30 procent van de kantoren, 65 procent van de belangrijkste luchthavens in de wereld, 30 procent van de ziekenhuizen, 35 procent van de automobielen, en 55 procent van de grote voetbalstadions met Philips lampen verlicht.


Philips Lighting wordt zelfstandig met hoofdkantoor in Eindhoven[bewerken]

In Mei 2015 stemde een grote meerderheid van de aandeelhouders in met het opsplitsen van Philips Lighting. Hierbij wordt Philips Lighting zelfstandig met een hoofdkantoor in Eindhoven. Waar deze zich gaat bevinden is niet bekend.


Vestigingen[bewerken]

Het hoofdkantoor van Philips Lighting is in Eindhoven gevestigd. In 2008 werkten er 1450 mensen.

Er zijn diverse productievestigingen wereldwijd. Kleinere fabrieken, zoals in Oss, Weert, Middelburg en Terneuzen, zijn gesloten of sterk ingekrompen. Het bedrijf in Maarheeze levert hulpstoffen. De glasfabriek in Lommel is verzelfstandigd. Grotere eenheden zijn ontstaan die deels in Oost-Europa of het Verre Oosten zijn gelegen. Momenteel zijn de belangrijkste fabrieken van Philips Lighting: