AMX Index

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AMX
Afkorting voor Amsterdam Midkap Index
Oprichting 10 oktober 1995
Beurs Euronext
Locatie Amsterdam
Fondsenaantal 25
Soort midcap index
Methode marktwaarde gewogen
Herweging maart, september
Hoofdfondsen ASMI, Wereldhave, Arcadis
Website AMX op website Euronext

De AMX Index (afgeleid van Amsterdam Midkap Index) is de aandelenindex van de Amsterdamse effectenbeurs die de middelgrote aandelen vertegenwoordigt. De AMX bestaat sinds 1995.

Opgenomen bedrijven - herziening indexsamenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste en meest verhandelde aandelen van de Amsterdamse beurs zijn opgenomen in de AEX, de 25 aandelen die daarna de grootste zijn worden opgenomen in de AMX. Dit zijn dus naar grootte de nummers 26 tot en met 50. De vijfentwintig aandelen daarna zitten in de AScX Index. Het belangrijkste criterium om opgenomen te worden in de AMX is de verhandelde omzet in een beursfonds. De uiteindelijke weging in de index zelf komt tot stand op basis van marktkapitalisatie, de beurswaarde van de onderneming. Bij het vaststellen van de index wordt een maximale weging van 15% per beursfonds aangehouden.

De index wordt jaarlijks vastgesteld, de eerste effectieve handelsdag na een verandering is de derde vrijdag van maart. Tussentijds, in juni, september en december kan de index ook worden aangepast, dan geldt ook dat deze wijzigingen ingaan op de derde vrijdag van die maand.[1]

Bij elke herziening wordt een nieuw mandje van aandelen bepaald, waarbij voor elk fonds opnieuw een wegingsfactor wordt vastgesteld. Deze wegingsfactor wordt zoveel als mogelijk op gehele getallen afgerond. Deze aantallen worden zo gekozen dat hun waarde op dat moment zo veel mogelijk in verhouding tot de bovengenoemde weging is, en tevens zo dat de waarde van het mandje door de herziening nauwelijks verandert.

Berekening AMX[bewerken | brontekst bewerken]

Elk fonds van de index heeft een eigen wegingsfactor. De vijfentwintig fondsen worden vermenigvuldigd met hun wegingsfactor, bij elkaar opgeteld en ten slotte gedeeld door 100 om de AMX uit te rekenen. Bij bijzondere situaties zoals een aandelensplitsing worden de wegingsfactoren tussentijds aangepast.

Samenstelling AMX[bewerken | brontekst bewerken]

De exacte weging van de index verandert dagelijks, omdat bijvoorbeeld sterk gestegen aandelen aan wegingspercentage winnen. Herweging vindt tweemaal per jaar plaats na de eerste handelsdag van maart en van september, en in het geval van het verdwijnen van aandelen van de beurs (overname, faillissement) of het uitkeren van superdividend zullen er kleine aanpassingen gemaakt worden. Standaard telt de AMX-index 25 aandelen.

Samenstelling 20 december 2021:

Company Sector Ticker symbol
Aalberts Technologie AALB
ABN AMRO Bank Bank ABN
Air France-KLM Vliegmaatschappij AF
Alfen Technologie ALFEN
AMG Metaalproducent AMG
Aperam Roestvaststaalproducent APAM
Arcadis Advies- en ingenieursdiensten ARCAD
ASR Nederland Verzekeringen ASRNL
Basic-Fit Sportscholen BFIT
Boskalis Baggeraar BOKA
Corbion Voedingsindustrie CRBN
Eurocommercial Properties Vastgoed ECMPA
Fagron Farmacie FAGR
Flow Traders Market maker FLOW
Fugro Bodemonderzoeksbureau FUR
Galapagos Farmacie GLPG
Intertrust Trustkantoor INTER
JDE Peet's Koffie en thee JDEP
OCI Chemicaliën OCI
Pharming Farmacie PHARM
PostNL Postbezorging PNL
SBM Offshore Olie installaties SBMO
TKH Group Kabelproductie TWEKA
WDP Logistiek vastgoed WDP

Opties en futures[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2012 zijn er futures en opties gelanceerd op de AMX index. De futures hadden als code FMX en de opties AMX. Deze derivaten zijn echter opgeheven wegens gebrek aan interesse van handelaren en beleggers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]