AMX Index

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AMX
Afkorting voor Amsterdam Midkap Index
Oprichting 1995
Beurs Euronext
Locatie Amsterdam
Fondsenaantal 25
Soort midcap index
Methode marktwaarde gewogen
Herweging maart, september
Hoofdfondsen ASMI, Wereldhave, Arcadis
Website AMX op website Euronext

De AMX Index (afgeleid van Amsterdam Midkap Index) is de aandelenindex van de Amsterdamse effectenbeurs die de middelgrote aandelen vertegenwoordigt. De AMX bestaat sinds 1995.

Opgenomen bedrijven - herziening indexsamenstelling[bewerken]

De grootste en meest verhandelde aandelen van de Amsterdamse beurs zijn opgenomen in de AEX, de 25 aandelen die daarna de grootste zijn worden opgenomen in de AMX. Dit zijn dus naar grootte de nummers 26 tot en met 50. Het belangrijkste criterium om opgenomen te worden in de AMX is de verhandelde omzet in een beursfonds. De uiteindelijke weging in de index zelf komt tot stand op basis van marktkapitalisatie, de beurswaarde van de onderneming. Bij het vaststellen van de index wordt een maximale weging van 15% per beursfonds aangehouden.

De index wordt jaarlijks vastgesteld, de eerste effectieve handelsdag na een verandering is de derde vrijdag van maart. Tussentijds, in juni, september en december kan de index ook worden aangepast, dan geldt ook dat deze wijzigingen ingaan op de derde vrijdag van die maand.[1]

Bij elke herziening wordt een nieuw mandje van aandelen bepaald, waarbij voor elk fonds opnieuw een wegingsfactor wordt vastgesteld. Deze wegingsfactor wordt zoveel als mogelijk op gehele getallen afgerond. Deze aantallen worden zo gekozen dat hun waarde op dat moment zo veel mogelijk in verhouding tot de bovengenoemde weging is, en tevens zo dat de waarde van het mandje door de herziening nauwelijks verandert.

Berekening AMX[bewerken]

Elk fonds van de index heeft een eigen wegingsfactor. De vijfentwintig fondsen worden vermenigvuldigd met hun wegingsfactor, bij elkaar opgeteld en ten slotte gedeeld door 100 om de AMX uit te rekenen. Bij bijzondere situaties zoals een aandelensplitsing worden de wegingsfactoren tussentijds aangepast.

Opties en futures[bewerken]

In april 2012 zijn er futures en opties gelanceerd op de AMX index. De futures hadden als code FMX en de opties AMX. Deze derivaten zijn echter opgeheven wegens gebrek aan interesse van handelaren en beleggers.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]