Philips Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Philips Museum
De eerste Philipsfabriek
Locatie Emmasingel 31, Eindhoven
Thema bedrijfsgeschiedenis
Openingsdatum 2013
Personen
Directeur Olga Coolen[1]
Conservator Sergio Derks[1]
Medewerkers 6, met daarnaast 100 vrijwilligers[1]
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 518719
Gebouwd 1888
Aantal bezoekers 80.897 (2018)[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Koningin Beatrix opent het Philips Museum in Eindhoven

Het Philips Museum is gevestigd in de Noord-Brabantse stad Eindhoven en behandelt de geschiedenis van het bedrijf Philips. Het bevindt zich in de eerste gloeilampenfabriek van Philips.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1993 werd in het gebouw een ruimte ingericht als "Philips Gloeilampenfabriekje anno 1891" die laat zien hoe aan het eind van de 19e eeuw kooldraadlampen werden gemaakt. Het gehele proces in verschillende stappen, beginnend bij gezuiverde watten en eindigend bij een gebruiksklare lamp, kan binnen het museum anno 2020 nog in detail worden gevolgd. Er is een ruimte geopend die is ingericht als een lampenfabriek uit de jaren twintig van de 20e eeuw. De ontwikkeling van de machines voor de fabricage van de lampen wordt tentoongesteld.

Tentoonstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum begint aan het eind van de 19e eeuw in een slecht verlichte ruimte uit de tijd dat kaarsverlichting de norm was. Frederik Philips, koopman uit Zaltbommel, zorgde voor startkapitaal voor zijn zoon Gerard om een gloeilampenfabriek te stichten in Eindhoven. Gerard was als ingenieur opgeleid en zijn jongere broer Anton kwam als getalenteerd verkoper in het bedrijf. In het museum zijn vele ontwerpen van Louis Kalff te zien, zoals het logo en de huisstijl. Ook de ontwerpen van Kalffs opvolgers staan uitgestald in het museum. Verder zijn medische apparaten tentoongesteld; de productie daarvan begon in 1918 met röntgenapparatuur en vervolgens met de CT-apparatuur en MRI-scanners. Natuurlijk zijn er in het museum verschillende soorten lampen te zien: de gloeilamp, de tl-lamp, de natriumlamp, de spaarlamp en de ledlamp. Ook de tak van de consumentenelektronica komt aan bod, zoals de radio, televisie, scheerapparaat en diverse keukenapparatuur. Ook de initiatieven van Philips in de radio- en televisiebranche worden belicht. Daarnaast wordt de geschiedenis verteld van bedrijfsleider Jan Zwartendijk, die vanuit Litouwen duizenden Joden heeft helpen vluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eindhoven, het Philips Museum