Marcheren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marcherende cadetten van de Franse luchtmachtacademie op de Champs-Élysées

Marcheren is het lopen in een georganiseerde en uniforme ritmische stoet, vaak uitgevoerd door militairen, maar ook door bijvoorbeeld fanfares, harmonieorkesten en majorettekorpsen. Marcheren is een onderdeel van exerceren, het oefenen in het uitvoeren van bepaalde militaire bevelen. Vaak gaat het marcheren gepaard met bevelen door een commandant, in het geval van marcherende militairen meestal een officier of onderofficier (sergeant). Bij een mars zijn er voorschriften met betrekking tot kleding, groepering, en verschillende afstanden, namelijk de afstand tussen opeenvolgende personen en de afstand tussen naast elkaar lopende personen (ook interval genoemd). Verder probeert men meestal zo precies mogelijk naast en achter de aangrenzende wandelaars te blijven.

Bij het marcheren door een muziek- of majorettekorps wordt er tijdens het marcheren gemusiceerd, terwijl in de maat wordt gelopen. Wanneer het gezelschap niet speelt, wordt het ritme aangegeven door de bijbehorende tamboers of slagwerksectie.

Op de plaats marcheren[bewerken]

Men kan ook marcheren op de plaats, dus de typische marcheerbewegingen tonen zonder vooruit te komen. Dit is bijvoorbeeld een onderdeel van de aflossing van de wacht bij Buckingham Palace, vlak voor het 'op de plaats rust'. Er zijn mensen die bij op de plaats marcheren van nature een telgang tonen. Na de kleuterleeftijd kan dit duiden een neurologisch probleem.

Zie ook[bewerken]