Margaret Mee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Margaret Ursula Mee (Chesham, 15 mei 1909Leicestershire, 30 november 1988) was een Brits tekenaar en schilder die zich specialiseerde in het weergeven van planten uit het Braziliaanse Amazoneregenwoud.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Mee werd geboren in Chesham in Buckinghamshire als Margaret Hendersen Brown. Haar vader kwam uit een Zweeds geslacht van zeelieden. Mee werd door haar ouders gestimuleerd om haar artistieke talenten te ontwikkelen en ging studeren aan de St. Martin's School of Art (nu bekend als Central Saint Martins College of Art and Design) en de Centre School of Art.

Huwelijk en politiek[bewerken]

Als kunstenaar was ze ook politiek actief in het vakbondswerk samen met haar eerste echtgenoot en was de afgevaardigde van de vakbond voor ontwerpers. Als één van de eerste vrouwelijke afgevaardigden hield zij een speech tijdens het jaarlijkse overkoepelende TUC-congres in Norwich in 1937.

Tweede Wereldoorlog en daarna[bewerken]

Tijdens de oorlog nam Mee dienst als technisch tekenaar in een vliegtuigfabriek. Na de oorlog ging zij verder met haar studie en behaalde haar diploma schilderen en ontwerpen aan de Camberwell School of Art in Londen in 1950.

Brazilië[bewerken]

Met haar tweede echtgenoot verhuisde ze in 1952 naar Brazilië om daar te gaan doceren aan de British School in São Paulo. Ze ging ook werken als schilder voor het Instituto de Botanica in São Paulo. Ze ging tochten maken in het regenwoud om daar de flora te schilderen en verzamelde ook planten om ze thuis te kunnen weergeven. Haar oeuvre bestaat uit meer dan 400 mappen met gouache- illustraties, 40 schetsboeken met tekeningen en 15 dagboeken.

Overlijden[bewerken]

Mee kwam in 1988 om het leven bij een auto-ongeluk in Engeland. Ter nagedachtenis aan haar werd het Margaret Mee Amazon-fonds opgericht om verder onderzoek naar het plantenleven en het behoud van de flora in het Amazoneregenwoud te helpen bevorderen. Braziliaanse studenten kunnen uit het fonds een beurs krijgen en ook illustratoren die in Engeland willen studeren of veldwerk in Brazilië willen doen kunnen een beurs krijgen.

Bibliografie[bewerken]

  • Bromélias brasileiras'
  • The Flowering Amazon: Margaret Mee Paintings from the Royal Botanic Gardens, Kew
  • Flowers of the Amazon
  • Flowers of the Brazilian Forests
  • Margaret Mee's Amazon: Diaries of an Artist Explorer
  • Margaret Mee In Search of Flowers of the Amazon Forests: Diaries of an English Artist Reveal the Beauty of the Vanishing Rainforest
  • Margaret Mee: Return to the Amazon
  • Margaret Mee's Amazon: Paintings of Plants from Brazilian Amazonia